Sałatka na ciepło ze smażonych kurek

Sałatka na ciepło ze smażonych kurek

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurki

    600 g
  • dymki ze szczypiorkiem

    3
  • oliwa

    50 ml
  • czosnek

    3 ząbki
  • białe wino

    50 ml
  • masło cytrynowe

    2 łyżki
  • szparagi białe

    12 główek
  • szparagi zielone

    12 główek
  • pomidory

    100 g
  • koper świeży

    1 pęczek
  • tymianek

    4 gałązki
  • ośmiornica

    200 g
  • sałata chrupiąca

    200 g
  • kiełki

    80 g
  • parmezan starty

    50 g
  • sól

  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • pestki słonecznika

    prażone łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sałatka na ciepło ze smażonych kurek

Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklić pokrojoną w kostkę dymkę, dodać oczyszczone i umyte kurki. Po chwili wrzucić czosnek, wlać białe wino i dodawać kolejno masło cytrynowe, posiekany szczypior i koperek. Kurki doprawić świeżym tymiankiem, solą i grubo mielonym pieprzem, a następnie dodać pokrojone w grubą kostkę pomidory bez skóry i nasion i główki szparagów.
Sałaty porwać, wymieszać z kiełkami i ułożyć na talerzu.
Ugotowaną ośmiornicę oprószyć pieprzem cytrynowym, chwilę grillować i pokroić w plastry.
Gorące smażone kurki ułożyć na sałacie z kiełkami. Na nich umieścić plastry grillowanej ośmiornicy. Przed podaniem sałatkę posypać pestkami słonecznika i płatkami tartego parmezanu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat