Sałatka na ciepło ze smażonych kurek

Sałatka na ciepło ze smażonych kurek

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurki

    600 g
  • dymki ze szczypiorkiem

    3
  • oliwa

    50 ml
  • czosnek

    3 ząbki
  • białe wino

    50 ml
  • masło cytrynowe

    2 łyżki
  • szparagi białe

    12 główek
  • szparagi zielone

    12 główek
  • pomidory

    100 g
  • koper świeży

    1 pęczek
  • tymianek

    4 gałązki
  • ośmiornica

    200 g
  • sałata chrupiąca

    200 g
  • kiełki

    80 g
  • parmezan starty

    50 g
  • sól

  • pieprz cytrynowy

  • pestki słonecznika

    prażone łyżka
  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklić pokrojoną w kostkę dymkę, dodać oczyszczone i umyte kurki. Po chwili wrzucić czosnek, wlać białe wino i dodawać kolejno masło cytrynowe, posiekany szczypior i koperek. Kurki doprawić świeżym tymiankiem, solą i grubo mielonym pieprzem, a następnie dodać pokrojone w grubą kostkę pomidory bez skóry i nasion i główki szparagów.
Sałaty porwać, wymieszać z kiełkami i ułożyć na talerzu.
Ugotowaną ośmiornicę oprószyć pieprzem cytrynowym, chwilę grillować i pokroić w plastry.
Gorące smażone kurki ułożyć na sałacie z kiełkami. Na nich umieścić plastry grillowanej ośmiornicy. Przed podaniem sałatkę posypać pestkami słonecznika i płatkami tartego parmezanu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat