Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka na ciepło ze smażonych kurek

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurki 600 g
dymki ze szczypiorkiem 3
oliwa 50 ml
czosnek 3 ząbki
białe wino 50 ml
masło cytrynowe 2 łyżki
szparagi białe 12 główek
szparagi zielone 12 główek
pomidory 100 g
koper świeży 1 pęczek
tymianek 4 gałązki
ośmiornica 200 g
sałata chrupiąca 200 g
kiełki 80 g
parmezan starty 50 g
sól
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
pestki słonecznika prażone łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka na ciepło ze smażonych kurek

Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklić pokrojoną w kostkę dymkę, dodać oczyszczone i umyte kurki. Po chwili wrzucić czosnek, wlać białe wino i dodawać kolejno masło cytrynowe, posiekany szczypior i koperek. Kurki doprawić świeżym tymiankiem, solą i grubo mielonym pieprzem, a następnie dodać pokrojone w grubą kostkę pomidory bez skóry i nasion i główki szparagów.
Sałaty porwać, wymieszać z kiełkami i ułożyć na talerzu.
Ugotowaną ośmiornicę oprószyć pieprzem cytrynowym, chwilę grillować i pokroić w plastry.
Gorące smażone kurki ułożyć na sałacie z kiełkami. Na nich umieścić plastry grillowanej ośmiornicy. Przed podaniem sałatkę posypać pestkami słonecznika i płatkami tartego parmezanu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak