Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowiec z cytrynowym gotowanym serem

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto

mąka krupczatka 750 g
masło lub margaryna 190 g
jajko 3 szt
kwaśna śmietana 3-4 łyżki
miód prawdziwy 4 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
cukier 1 szklanka

Na orzechowy karmel

orzechy włoskie 300 g
miód prawdziwy 3 łyżki
masło lub margaryna 3 łyżki
cukier 1/2 szklanki

Na cytrynową masę serową

ser twarogowy 1 kg
jaja 4 szt
cukier puder 2 szklanki
masło lub margaryna 500 g
mleko 1 szklanka
budyń śmietankowy 2 szt
skórka z cytryny

Porada

Dość pracochłonne, ale pyszne ciacho nie tylko na świąteczny stół, w którym tradycyjną grysikową masę zastąpiłam gotowanym serem o cytrynowym aromacie.

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowiec z cytrynowym gotowanym serem

1.
Ciasto.Do miski wsypać mąkę, zimny tłuszcz, śmietanę i pozostałe składniki. Początkowo ciasto siekać, a następnie szybko zagnieść tak, aby nie rozpuścić tłuszczu. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.
2.
Karmel.W rondelku rozpuścić miód z cukrem i tłuszczem, dodać pokruszone orzechy i zagotować cały czas mieszając, tak aby nie przypalić karmelu. Odstawić do ostygnięcia.
3.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 części. Piec na papierze do pieczenia. Najlepiej rozwałkować od razu na papierze, przez folię spożywczą- ciasto nie będzie nam się kleić do wałka. Na jeden z placków wyłożyć przestygniętą (ale nie całkiem zimną) masę karmelowo-orzechową. Każdy z placków piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 10-11 minut. Placki zostawić na papierze do ostygnięcia. (Na zimno papier łatwiej odchodzi od ciasta.
4.
Twaróg zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub przecisnąć przez praskę. Margarynę lub masło rozpuścić z cukrem i przestudzić. Ser jaja, budyń, mleko i skórę z cytryny zmiksować i dodać do tłuszczu, dokładnie wymieszać i gotować bardzo często mieszając, tak aby nie przypalić sera. Wyłączyć po pojawieniu się pierwszych bąbelków na serze.
5.
W blaszce umieścić jeden placek zalać połową ciepłej masy serowej, przykryć drugim plackiem. Wylać pozostały ser, a na samy wierzchu ułożyć placek z orzechami. Ciasto przykryć folią spożywczą i obciążyć np dużą deską. Odstawić najlepiej na całą noc w zimne miejsce. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 03.10.2017 09:45
smaczne ciacho :)
Motorek 06.01.2017 06:27
smaczne ciasto
Wacław 04.01.2017 19:13
uwielbiam ciasta z orzechami :-)
Bernadeta1 04.01.2017 16:58
pychota takie ciasto
ben-ka 04.01.2017 11:40
Takie ciasto by mi smakowało.
Krystyna32 04.01.2017 11:32
apetyczne ciasto
Mniam 04.01.2017 11:00
O jaki dobry serniczek!
agnieszka214 04.01.2017 10:52
Wygląda apetycznie
Madzai 04.01.2017 10:49
Rewelacyjna ciasto!
olkaaa 04.01.2017 10:48
brzmi ciekawie
RenataZ-et 04.01.2017 10:40
bardzo smakowity wypiek
slodkieniebo 04.01.2017 10:37
Świetny pomysł z tym cytrynowym serem :)
mirosława4 04.01.2017 10:20
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak