Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z czarnuszką i ziołami

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

zakwas żytni 5 łyżek
woda letnia 100 g
mąka żytnia 100 g

Chleb

mąka pszenna typ 650 350 g
mąka pełnoziarnista 200 g (pszenna)
mąka razowa 200 g (żytnia)
otręby pszenne 50 g
otręby owsiane 50 g
drożdże świeże 40 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
miód płynny 1 łyżka
woda letnia 550 ml
olej 2 łyżki
siemię lniane 2 łyżki
Czarnuszka nasiona Prymat 2-3 łyżki
zioła 2 łyżki (prowansalskie)

Porada

Do chleba można dodać ziarna słonecznika, dyni, trochę maku, co kto lubi. Ciasto nie może być mocno zwarte, bo chleb będzie suchy i kruszący.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z czarnuszką i ziołami

Wieczorem z podanych składników zrobić zaczyn i zostawić na 12 godzin, przykryty ściereczką , najlepiej w ciepłym miejscu.
Rano dodać wszystkie składniki i zamiesić ciasto. Wodę dodawać stopniowo, olej, siemię i zioła dodać na końcu, trochę mieszanki zostawić do posypania chleba. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swą objętość przełożyć do dwóch blaszek 35x 12 koniecznie wysmarowanych olejem, ciasto ma sięgać do połowy ich wysokości Powierzchnię ciasta wyrównać mokrą ręką i posypać mieszanką ziół. Blaszki przykryć i pozwolić ciastu wyrosnąć.
Piekarnik nagrzać do 200*C, gdy chleb wyrośnie na całą blaszkę, włożyć go do pieczenia na ok.45-50 minut. Po 20 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180*C.Wystudzić na kratce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 03.01.2017 14:25
Domowy chleb- to lubię!
Małgorzata92 02.01.2017 19:13
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak