Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ze śliwką
Następnie dodajemy rozczyn do przesianej mąki, dodajemy resztę składników (oprócz masła) i zagniatamy ciasto. Roztapiamy masło i letnie dodajemy do ciasta. Wyrabiamy. Kiedy już będzie miękkie i elastyczne formujemy kule, przykrywamy ściereczkę i odkładamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy wyrośnięte ciasto.
Śliwki przekrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Przekładamy na ciasto.
3. Robimy kruszonkę: mąki wymieszać z cukrami, dodać stopione masło i wymieszać.
4. Kruszonkę wyłożyć na ciasto i odstawić jeszcze do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
5. Ciasto włożyć do piekarnika i piec do suchego patyczka.