Przepis i sposób przygotowania na: „Szarlotka orzechowa”
Trzecią część rozwałkować na blaszkę, podpiec delikatnie, a następnie wyłożyć na niego prażone orzechy. Wstawić ponownie do piekarnika i dopiec ciasto. Placki pieczemy w 180°C przez około 15-20 minut Do zrumienienia).
ORZECHY:Masło, cukier i miód rozpuścić w rondelku, dodać orzechy, około 5 min smażyć. Wyłożyć na podpieczony placek kruchy.
JABŁKA:Jabłka obrać , zetrzeć na grubych oczkach. Podsmażyć około 15 min ( wszystko zależy od gatunku jabłek, jeśli jabłka szybko się rozgotują to nie trzeba długo smażyć). Na koniec dodać 2 galaretki. Dokładnie wymieszać, trzymając masę jeszcze na ogniu.
Letnią masą przekładamy wcześniej upieczone placki. Ciasto z prażonymi orzechami dajemy na wierzch. Stanowi ono wykończenie naszego placka. Placek odstawić do zastygnięcia.