Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone z boczniakami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mięso mielone wieprzowe 40 dag
bułka czerstwa 0,5 szt
cebula 1 szt
boczniaki 10 dag
masło 2 łyżki
jajko 2 szt
majonez 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku

Dodatkowo

płatki kukurydziane 1 szkl
olej do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone z boczniakami

Kroki postępowania

1
Mięso mielone włożyć do miski. Bułkę zamoczyć w wodzie, odcisnąć, połączyć z mięsem.
Krok 1 - Mielone z boczniakami foto
2
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone w kostkę boczniaki, podsmażyć, ostudzić.
Krok 2 - Mielone z boczniakami foto
3
Do mięsa dodać zimne grzyby, 1 jajko, majonez i mąkę ziemniaczaną.
Krok 3 - Mielone z boczniakami foto
4
Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Gdy mięso ma wolną konsystencję wsypać 1-2 łyżki bułki tartej.
Krok 4 - Mielone z boczniakami foto
5
Z masy mięsnej formować kotleciki, panierować w jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych.
Krok 5 - Mielone z boczniakami foto
6
Tak przygotowane kotleciki rumienić z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć z tłuszczu i podawać.
Krok 6 - Mielone z boczniakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak