Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Wieprzowina w cieście filo, odc. 18

5.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto filo
4 arkusze
masło
100 g
cebula
1 szt.
jabłko
2 szt.
suszona żurawina
100 g
mięso mielone wieprzowe
500 g
szpinak
200 g
ser pleśniowy niebieski
200 g
ogóreczki konserwowe Smak
Sklep Prymat
oliwki czarne Smak
Sklep Prymat
olej rzepakowy
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat
cynamon Prymat
Sklep Prymat
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IV: Wieprzowina w cieście filo, odc. 18

Kroki postępowania

1
Rozpuszczonym masłem z dodatkiem soli smarujemy płat ciasta filo. Nakładamy kolejne warstwy ciasta i również smarujemy je masłem. Formę o wielkości ok. 30 x 20 cm smarujemy masłem i wykładamy ją ciastem, tak aby jego brzegi wystawały na zewnątrz.
Krok 1 - Doradca Smaku IV: Wieprzowina w cieście filo, odc. 18 foto
2
Cebulę i jabłka kroimy w kostkę i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Dodajemy żurawinę i przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową i cynamonem.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Wieprzowina w cieście filo, odc. 18 foto
3
Po chwili na patelnię dodajemy mięso i całość przyprawiamy do smaku Przyprawą do wieprzowiny. Smażymy na małym ogniu przez kilka minut. W trakcie smażenia możemy dolać odrobinę wody.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Wieprzowina w cieście filo, odc. 18 foto
4
Wierzch posypujemy pokruszonym serem pleśniowym i wstawiamy na ok. 20 min do piekarnika nagrzanego do 220°C.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Wieprzowina w cieście filo, odc. 18 foto
5
Do farszu wrzucamy szpinak, zdejmujemy z ognia i delikatnie mieszamy. Farsz wykładamy na ciasto i zawijamy jego boki do środka.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Wieprzowina w cieście filo, odc. 18 foto
6
Podajemy w naczyniu żaroodpornym wraz z całymi ogóreczkami konserwowymi i czarnymi oliwkami.
Krok 6 - Doradca Smaku IV: Wieprzowina w cieście filo, odc. 18 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kim.kist
kim.kist 07.11.2016 13:07
wyszlo super - moje nowe danie popisowe Polecam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak