Doradca Smaku IV: Wieprzowina w cieście filo, odc. 18

odc. 18 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Wieprzowina w cieście filo, odc. 18

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto filo

    4 arkusze
  • masło

    100 g
  • cebula

    1 szt.
  • jabłko

    2 szt.
  • suszona żurawina

    100 g
  • mięso mielone wieprzowe

    500 g
  • szpinak

    200 g
  • ser pleśniowy niebieski

    200 g
  • ogóreczki konserwowe

  • oliwki czarne Smak

  • olej rzepakowy

  • gałka muszkatołowa mielona

  • cynamon Prymat

  • przyprawa do wieprzowiny Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Wieprzowina w cieście filo, odc. 18
Rozpuszczonym masłem z dodatkiem soli smarujemy płat ciasta filo. Nakładamy kolejne warstwy ciasta i również smarujemy je masłem. Formę o wielkości ok. 30 x 20 cm smarujemy masłem i wykładamy ją ciastem, tak aby jego brzegi wystawały na zewnątrz.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Wieprzowina w cieście filo, odc. 18
Cebulę i jabłka kroimy w kostkę i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Dodajemy żurawinę i przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową i cynamonem.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Wieprzowina w cieście filo, odc. 18
Po chwili na patelnię dodajemy mięso i całość przyprawiamy do smaku Przyprawą do wieprzowiny. Smażymy na małym ogniu przez kilka minut. W trakcie smażenia możemy dolać odrobinę wody.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Wieprzowina w cieście filo, odc. 18
Wierzch posypujemy pokruszonym serem pleśniowym i wstawiamy na ok. 20 min do piekarnika nagrzanego do 220°C.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Wieprzowina w cieście filo, odc. 18
Do farszu wrzucamy szpinak, zdejmujemy z ognia i delikatnie mieszamy. Farsz wykładamy na ciasto i zawijamy jego boki do środka.
Krok 6 - Doradca Smaku IV: Wieprzowina w cieście filo, odc. 18
Podajemy w naczyniu żaroodpornym wraz z całymi ogóreczkami konserwowymi i czarnymi oliwkami.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kim.kist

07.11.2016 13:07
wyszlo super - moje nowe danie popisowe Polecam!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat