Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z mięsem, kaszą i warzywami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka ziemniaczana 10 dag
mąka pszenna 20 dag
jajko 2 szt

Nadzienie

kasza jaglana 0,5 szkl
mięso gotowane 30-40 dag
cebula 1 szt
marchewka ugotowana 1 szt
kapusta biała 25-30 dag
jarmuż 5-6 liści
smalec 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna do smaku

Dodatkowo

cebula
smalec

Porada

Kluski z ciasta ziemniaczanego nadziewane kaszą jaglaną, mięsem i warzywami okazały się strzałem w dziesiątkę.

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z mięsem, kaszą i warzywami

Kroki postępowania

1
Ugotowane mięso przepuścić przez maszynkę. Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać, przelać wrzątkiem, zalać gorącą wodą, osolić i gotować do miękkości. Kapustę drobno posiekać i ugotować w osolonej wodzie, osączyć, odcisnąć. Jarmuż bez grubych łodyg blanszować, osączyć, posiekać. Ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na smalcu, połączyć z przygotowanymi składnikami.
Krok 1 - Kluski z mięsem, kaszą i warzywami  foto
2
Wszystkie przygotowane produkty połączyć, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać, smażyć przez kilka minut.
Krok 2 - Kluski z mięsem, kaszą i warzywami  foto
3
Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę, ostudzić.
Krok 3 - Kluski z mięsem, kaszą i warzywami  foto
4
Dodać obie mąki, jajka i wyrobić ciasto.
Krok 4 - Kluski z mięsem, kaszą i warzywami  foto
5
Z ciasta uformować wałek, pokroić na kawałki, każdy kawałeczek ciasta rozpłaszczyć, włożyć porcję nadzienia.
Krok 5 - Kluski z mięsem, kaszą i warzywami  foto
6
Bardzo dokładnie zlepić, formując podłużne kluski.
Krok 6 - Kluski z mięsem, kaszą i warzywami  foto
7
Stopniowo wrzucać do dużej ilości wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować na wolnym ogniu około 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Ugotowane wyjąć na talerze, okrasić zrumienioną na smalcu cebulką.
Krok 7 - Kluski z mięsem, kaszą i warzywami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 29.12.2016 14:55
smaczny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak