odc. 11 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Pieczone pierogi z wołowiną i dynią, odc. 11

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    300 g
  • masło

    200 g
  • twaróg

    250 g
  • jajka

    1
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Farsz

  • mięso mielone wołowe

    400 g
  • cebula

    2
  • dynia

    400 g
  • jarmuż

    2 garście
  • żurawina suszona

    60 g
  • miód

    1 łyżka
  • śmietana 18 proc

    100 ml
  • chrzan tarty

  • musztarda francuska

  • Przyprawa do wołowiny klasyczna Prymat

  • pieprz

  • szczypiorek

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Pieczone pierogi z wołowiną i dynią, odc. 11 foto
W garnku z solą i pieprzem gotujemy wołowinę. Gdy mięso jest już miękkie i kruche odcedzamy go na sito oraz mielimy w maszynce do mięsa. Na patelni z olejem przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy 50 g żurawiny i łączymy z mielonym mięsem, doprawiamy przyprawą do wołowiny. Smażące się składniki, podlewamy bulionem z ugotowanego mięsa (1 chochla), cały czas mieszając. Farsz z patelni przekładamy do miski.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Pieczone pierogi z wołowiną i dynią, odc. 11 foto
Przygotowujemy ciasto na pierogi. W misce, za pomocą widelca, rozgniatamy twaróg. Do twarogu dodajemy taką samą ilość mąki pszennej (250 g), masło w temperaturze pokojowej oraz jajko. Doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz szczyptą soli. Widelcem rozgniatamy i mieszamy wszystkie składniki. Jeżeli ciasto za bardzo się klei, można dosypać odrobinę mąki. Deskę, bądź blat, posypujemy mąką. Wykładamy ciasto z miski i zaczynamy wyrabiać. Gotową masę rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy kółka o średnicy około 8–10 cm. Na każde kółko wykładamy porcję farszu. Zlepiamy brzegi i kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem. Aby pierogi lepiej się prezentowały, ich boki dodatkowo sklejamy widelcem, a wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika na 15 – 20 minut na 190 °C .
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Pieczone pierogi z wołowiną i dynią, odc. 11 foto
Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w piórka, dynię pokrojoną w drobną kostkę, pozostałą suszoną żurawinę oraz jarmuż. Do smaku dodajemy 3 łyżki musztardy francuskiej oraz łyżkę miodu, pieprz i sól.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Pieczone pierogi z wołowiną i dynią, odc. 11 foto
Gorące pierogi podajemy z warzywami z patelni oraz sosem śmietanowo-chrzanowym (2 łyżki chrzanu mieszamy ze 100 ml śmietanki 18%). Posypujemy całość szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat