Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki marchwiowo-cytrynowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 300 gram
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
cukier 60 gram
marchew 200 gram, starej
skórka z cytryny
sok z cytryny
mleko 200 ml
jajko 2 sztuki
olej 2 łyżki do ciasta
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki marchwiowo-cytrynowe

Mleko wlewamy do miski, dokładamy olej, jajka, wymieszane ze sobą sypkie składniki i razem dokładnie mieszamy. Dodajemy marchew , sok oraz skórkę z cytryny. Mieszamy do połączenia składników.
Placuszki smażymy na patelni z małą ilością oleju. Na każdy placek dajemy około 1 łyżki ciasta. Smażymy na małym ogniu, aż na cieście pojawią się „pęcherzyki”. Wówczas placki odwracamy i smażymy z drugiej strony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 04.01.2017 21:36
Bardzo dobre.
wwwiolka 28.12.2016 21:38
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak