Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smaki Świata: Francuskie trójkąty z roquefortem i oliwkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto francuskie 300 g
ser roquefort 150 g
twaróg śmietankowy 100 g
oliwki czarne Smak 3 łyżki (posiekanych)
gęsta śmietana 50 ml
jajko 3
natka pietruszki, koperek, szczypio 1 łyżeczka (każdego zioła)
tymianek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
roztopione masło 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Smaki Świata: Francuskie trójkąty z roquefortem i oliwkami

Ciasto rozmrozić. W międzyczasie przygotowywać nadzienie: do misy blendera lub miksera włożyć roquefort, twaróg, zioła. Zmiksować dodać jaja, śmietanę, do smaku sól, pieprz oraz tymianek i ponownie wymieszać dodając na sam koniec pokrojone oliwki.
Blat posypać mąką, ocieplone ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Z ciasta wycinać kwadraty, na środek każdego nakładając po 1 łyżeczce farszu, zawinąć po przekątnej zlepiając boki, nadając rożkom kształt trójkąta. W międzyczasie piekarnik nagrzać do 200 stopni. Gotowe trójkąty odkładać na blachę wyłożoną silipat, każdy smarując roztopionym masłem. Piec ok. 15 minut na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 18.03.2018 18:05
Chętnie bym takie zjadła, muszą być pysznie serowe!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak