Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

żur wigilijny

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas na żur 1 szkl
marchewka 1 szt
pietruszka 1
seler 1/2
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 2
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz
grzyby suszone 1 szkl
masło 1 łyżeczka
woda 2 l
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: żur wigilijny

Grzyby zalać woda, aby namokły ok 5h przed gotowaniem. Następnie ugotować wywar: woda, marchew, pietruszka, seler, liście, ziele, majeranek oraz masło. Do ugotowanego wywaru wlać zakwas, doprawić do smaku i zagotować. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 15.12.2016 00:45
dobry żurek
Renataj 14.12.2016 21:36
U mnie również na kolacji wigilijnej nie ma żuru ale ostatnio często o takiej zupie słyszę. Z pewnością zrobię taki żur - może nie na wigilię ale na inną okazję bo jest bardzo apetyczny /- już czuję ten grzybowy aromat:)/
halina17 14.12.2016 19:03
U mnie też nie ma tradycji ,żeby był żur na WIGILIĘ.
benka 14.12.2016 18:41
Takiego nie jadłam, u nas nie ma tradycyjnego żuru na wigilię, a pewnie smaczny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak