Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek rodzynkowy dla dorosłych

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 35 dag
cukier puder 80 gram
masło 20 dag
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki

NADZIENIE

czekolada mleczna 1 sztuka
czekolada gorzka 1 sztuka
rodzynki 40 dag, złota
spirytus 1 szklanka
masło 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek rodzynkowy dla dorosłych

Kroki postępowania

1
SPÓD:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je.
Krok 1 - Mazurek rodzynkowy  dla dorosłych foto
2
Gotowe wałkujemy na grubość około 7 mm. Wycinamy z niego format tortownicy i wykładamy nim jej dno. W resztek ciasta formujemy małe kulki z których wykonujemy ramkę mazurka. Dno ciasta nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 25 minut w 180˚C do zrumienienia.
Krok 2 - Mazurek rodzynkowy  dla dorosłych foto
3
Na upieczone i wystudzone ciasto wykładamy masę rodzynkową
Krok 3 - Mazurek rodzynkowy  dla dorosłych foto
4
NADZIENIE: Rodzynki zalewamy w słoiku alkoholem, zakręcamy i odstawiamy na minimum 12 godzin. Gotowe odsączamy z alkoholu.
Krok 4 - Mazurek rodzynkowy  dla dorosłych foto
5
Czekolady wraz z masłem rozpuszczamy w rondelku. Do rozpuszczonych składników dodajemy około 1 kieliszek pozostałego alkoholu oraz odsączone rodzynki. Całość delikatnie mieszamy. Gotową masę rodzynkowo-czekoladową wykładamy na ciasto kruche. Mazurek odstawiamy do chłodu, by czekolada zastygła. Przed podaniem dekorujemy go czekoladowymi jajkami.
Krok 5 - Mazurek rodzynkowy  dla dorosłych foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.12.2016 18:25
Fajne ciasto na święta wielkanocne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak