Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowa krówka

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO MIODOWE

mąka 0,5 kg
cukier puder 100 gram
miód płynny 2 łyżki, płynny
jajko 3 sztuki
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki

SEROWA ŚMIETANKA:

śmietana 30% 0,5 litra
ser biały 0,5 kg, z wiaderka
cukier puder 3-4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 7 zaokrąglonych łyżeczek
woda 0,5 szklanki
truskawki świeże 500-600 gram

KRÓWKOWA POLEWA

cukierki krówki 500 gram
śmietana 30% 2 łyżki
masło 5 dag
orzechy włoskie siekane do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowa krówka

Kroki postępowania

1
CIASTO:Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej jajka, tłuszcz, cukier, miód oraz proszek do pieczenia i sodę .
Krok 1 - Truskawkowa krówka foto
2
Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto, które dzielimy na 2 równe części.
Kolejno wałkujemy przygotowane części ciasta, wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy. Miodowe spody pieczemy w 180°C po około 20 minut do zrumienienia.
Upieczone placki studzimy i przekładamy serową masa serową- śmietanową z truskawkami.
Krok 2 - Truskawkowa krówka foto
3
Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
Krok 3 - Truskawkowa krówka foto
4
ŚMIETANKA: W przegotowanej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy. Następnie dodajemy do niej serek oraz cukier puder do smaku.
Do gotowej masy wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę łączymy z truskawkami. Przekładamy nią upieczone placki miodowe. Ciasto odstawiamy na około 1 godzinę do chłodu, by masa zastygła.
Następnie wykonujemy polewę.
Krok 4 - Truskawkowa krówka foto
5
POLEWA: Po odpakowaniu z papierków, cukierki kroimy na mniejsze części. W garnku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dodajemy cukierki i śmietankę. Całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej polewy. Jeszcze ciepłą wylewamy na schłodzone ciasto. Od razu placek posypujemy orzechami, by przykleiły się one dobrze do polewy. Ciasto ponownie schładzamy
Krok 5 - Truskawkowa krówka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 10.12.2016 15:33
idealne ciasto :-)
Wiesława1 10.12.2016 12:10
Wygląda smakowicie
noninka77 10.12.2016 10:40
Coś w sam raz dla mnie :)
ben-ka 10.12.2016 09:24
Takie ciasto, to bym zjadła,
MonikaW 10.12.2016 09:21
zazdroszczę talentu :)
ilka01 10.12.2016 08:45
super ciasto :)
Ewelina1991 10.12.2016 08:32
kusząco wygląda
Edith85 10.12.2016 08:27
Ach, wygląda pięknie
mirosława4 10.12.2016 07:48
smaczne to ciasto
Franciszek 10.12.2016 01:04
pyszny do kawy
Jolcia_90 10.12.2016 00:21
pycha ciacho :)
Patrycja33 09.12.2016 23:16
wygląda obłędnie i na pewno tez tak smakuje :)
gusia1000 09.12.2016 22:54
Dobre ciasto.
Renataj 09.12.2016 22:15
Apetyczne ciasto:)
Iwusia 09.12.2016 21:54
ciekawe i jakie pyszne połączenie
MagdalenaIC 09.12.2016 21:14
Wygląda wspaniale :)
Ania321 09.12.2016 20:18
zjadłabym z przyjemnością :)
Wafelek2601 09.12.2016 19:54
Super wygląda to ciasto
IKrakowianka 09.12.2016 19:52
bardzo apetyczne ciasto
IZABELA29 09.12.2016 19:32
cud miód malina
Stenka 09.12.2016 19:08
smaczne ciasto
Agnieszka-87-25 09.12.2016 18:57
rewelacja :))
bertpvd 09.12.2016 18:24
wygląda obłędnie
tomek18 09.12.2016 18:22
wygląda wyśmienicie :) pycha!
halina17 09.12.2016 17:43
Smaczne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak