Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezowy wieniec porzeczkowy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 4 sztuki
żółtko jajek 3 sztuki
porzeczki 1,5-2 szklanki, czarna i czerwona
serek mascarpone 400 gram
cukier kryształ 220 gram, drobny do wypieków
cukier puder 2 łyżki
mąka ziemniaczana 3/4 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Bezowy wieniec porzeczkowy

Kroki postępowania

1
BEZA:
Do białek dodajemy szczyptę soli. Ubijamy je na sztywno. Do ubitych stopniowo , łyżka po łyżce dodajemy cukier. Bezę ubijamy ok 15 minut do całkowitego rozpuszczenia cukru. Na koniec dodajemy mąkę oraz sok z cytryny. Gotowa powinna być gęsta, błyszcząca i sztywna.
Krok 1 - Bezowy wieniec porzeczkowy foto
2
Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 22 cm. Na okrąg łyżka po łyżce wykładamy bezę, formując wieniec. Wierzch wieńca wygładzamy, by powstało miejsce na krem. Tak przygotowany wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Po jego włożeniu temperaturę zmniejszamy do 130°C. W tej temperaturze bezę suszymy około 70 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy. Pozostawiamy w nim bezę do całkowitego wystygnięcia. Polecam upiec ją wieczorem i zostawić na noc.
Krok 2 - Bezowy wieniec porzeczkowy foto
3
KREM MASCARPONE:
Żółtka z cukrem umieszczamy w garnuszku i ubijamy na parze. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
Krok 3 - Bezowy wieniec porzeczkowy foto
4
Gotową masę żółtkową łączymy z serkiem mascarpone, dodając go partiami do masy.
Krok 4 - Bezowy wieniec porzeczkowy foto
5
Otrzymany krem wykładamy na przestygniętą bezę.
OWOCE:
Porzeczki przepłukujemy i dokładnie osuszamy. Gotowe wykładamy dość grubą warstwą na krem.
Całość dekorujemy świeżymi listkami porzeczki, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
Krok 5 - Bezowy wieniec porzeczkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 10.12.2016 12:12
Wygląda przepysznie
ben-ka 10.12.2016 09:25
Uwielbiam bezę .
Edith85 10.12.2016 08:25
Super propozycja
Franciszek 10.12.2016 01:09
pięknie wygląda
gusia1000 09.12.2016 22:58
Dobre to jest.
Renataj 09.12.2016 22:18
Apetycznie się prezentuje:) Podoba mi się połączenie słodkiej bezy z kwaskowymi porzeczkami - szkoda, że do lata tak daleko:(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak