Przepis i sposób przygotowania na: Lukrowane drożdżówki z mandarynkami
Kroki postępowania
Między czasie margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Do gotowego dodajemy jajka, pozostały cukier, pozostałe letnie mleko oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki i garnka.
Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę.
Jako nadzienia użyłam waniliowego budyniu oraz mandarynek z syropu.
Budyń wykładamy na połowie drożdżówki.
MANDARYNKI:Mandarynki odsączmy. Tak przygotowane wykładamy po 2-4 cząstki (w zależności od wielkości) obok budyniu.
KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W palcach łączymy je ze sobą tworząc kruszonkę.