Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lukrowane drożdżówki z mandarynkami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 0,5 kg
mleko 1 szklanka
margaryna 0,5 kostki
drożdże 5 dag
cukier 0,5 szklanki
jajko 2 do ciasta
jajko do smarowania

BUDYŃ

mleko 0,5 litry
budyń waniliowy 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
cukier do smaku
mąka 1 łyżeczka

DODATKOWO

mandarynki w puszce w zalewie 1 puszka, w syropie

LUKIER

mleko 2 łyżki
cukier puder ok 6 łyżek

KRUSZONKA

cukier 3-4 łyżki
margaryna 7 dag
mąka 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Lukrowane drożdżówki z mandarynkami

Kroki postępowania

1
CIASTO: Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany odstawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Do gotowego dodajemy jajka, pozostały cukier, pozostałe letnie mleko oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki i garnka.
Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę.
Krok 1 - Lukrowane drożdżówki z mandarynkami  foto
2
Następnie wałkujemy je na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy z niego koła .
Krok 2 - Lukrowane drożdżówki z mandarynkami  foto
3
W środku za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie. Drożdżówki przekładamy ma blaszkę
Krok 3 - Lukrowane drożdżówki z mandarynkami  foto
4
Drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie i pieczemy około 20 min w 180˚C.

Jako nadzienia użyłam waniliowego budyniu oraz mandarynek z syropu.
Krok 4 - Lukrowane drożdżówki z mandarynkami  foto
5
BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń, żółtko oraz mąkę. Gotujemy budyń. Słodzimy do smaku. Lekko studzimy.
Budyń wykładamy na połowie drożdżówki.
MANDARYNKI:Mandarynki odsączmy. Tak przygotowane wykładamy po 2-4 cząstki (w zależności od wielkości) obok budyniu.
Krok 5 - Lukrowane drożdżówki z mandarynkami  foto
6
LUKIER: Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy stopniowo cukier puder. Lukier powinien być dość gęsty. Jeszcze ciepłe drożdżówki smarujemy lukrem. Pozostawiamy (najlepiej nas kratce) do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.
KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W palcach łączymy je ze sobą tworząc kruszonkę.
Krok 6 - Lukrowane drożdżówki z mandarynkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.12.2016 17:36
Bardzo dobre
Wiktoria29 07.12.2016 16:40
bardzo fajne
Agnieszka-87-25 07.12.2016 15:35
ale pychotki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak