Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielosmakowe ciasteczka francuskie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 rulon
jajko 1 sztuka
śliwki 2 sztuki
gruszka 1 sztuka
dżem z płatków róży wg uznania

Porada

Bardzo szybkie do upieczenia ciasteczka francuskie. Zawierają w sobie wiele smaków, jednak te smaki idealnie się ze sobą komponują. Świetnie nadają się do zrobienia dla niespodziewanych gości. Polecam je do kawki i herbatki.

Przepis i sposób przygotowania na: Wielosmakowe ciasteczka francuskie

Kroki postępowania

1
Rozwinąć rulon ciasta francuskiego i pokroić go radełkiem kwadraty.
Krok 1 - Wielosmakowe ciasteczka francuskie foto
2
Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć kawałki ciasta francuskiego, a następnie posmarować je wcześniej roztrzepanym jajkiem.
Krok 2 - Wielosmakowe ciasteczka francuskie foto
3
Gruszkę obrać ze skóry, pokroić na kawałki i kolejno położyć na kwadratach ciasta.
Krok 3 - Wielosmakowe ciasteczka francuskie foto
4
Świeże śliwki pokroić na ćwiartki i każdy kawałek położyć koło gruszki.
Krok 4 - Wielosmakowe ciasteczka francuskie foto
5
To samo zrobić ze świeżym jabłkiem.
Krok 5 - Wielosmakowe ciasteczka francuskie foto
6
Na koniec na każdy kawałek ciasta obok owoców położyć troszkę dżemu z płatków różanych
Krok 6 - Wielosmakowe ciasteczka francuskie foto
7
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec przez 15 - 20 minut do zrumienienia.
Krok 7 - Wielosmakowe ciasteczka francuskie foto
8
Smacznego !
Krok 8 - Wielosmakowe ciasteczka francuskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 12.12.2016 20:31
bardzo dobre ciasteczka
w mojej kuchni 01.12.2016 11:20
szybko smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak