Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 7: Ciasto bez pieczenia "Charlotte"

odc. 7 Doradca Smaku

Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 7: Ciasto bez pieczenia "Charlotte"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • Biszkopty

    20 szt.
  • czekolada gorzka

    200 g
  • jajka

    4 szt.
  • masło

    45 g
  • gruszka

    1 szt. ugotowana w wodzie z cukrem
  • chili pieprz cayenne

    1 szczypta
  • goździki całe

    kilka sztuk
  • sól morska

    1 szczypta

Opcjonalnie do dekoracji

  • granat

    1 szt.
  • cukier puder

    15 g
  • kakao

    15 g
  • mięta

    kilka listków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 7: Ciasto bez pieczenia "Charlotte" foto
Biszkopty namaczamy w wodzie i wykładamy nimi dno i boki formy. Biszkopty, którymi wykładamy boki ustawiamy pionowo. Wystające kawałki biszkoptów możemy przyciąć do wysokości foremki.
Krok 2 - Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 7: Ciasto bez pieczenia "Charlotte" foto
Z gruszki usuwamy gniazdo nasienne. ¾ gruszki kroimy w drobną kostkę, a pozostałą część w cienkie paseczki. Do gruszek pokrojonych w kostkę dodajemy rozgniecione w moździerzu goździki.
Krok 3 - Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 7: Ciasto bez pieczenia "Charlotte" foto
Białka jajek oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Krok 4 - Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 7: Ciasto bez pieczenia "Charlotte" foto
Pokruszoną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy masło i mieszając rozpuszczamy. Czekoladę zdejmujemy z ognia, dodajemy do niej żółtka i dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
Krok 5 - Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 7: Ciasto bez pieczenia "Charlotte" foto
Do płynnej czekolady dodajemy stopniowo pianę z białek i mieszamy. Masę przyprawiamy odrobiną chili i wylewamy do przygotowanej wcześniej formy z biszkoptami. Następnie dodajemy gruszki pokrojone w kostkę, a wierzch dekorujemy gruszkami pokrojonymi w paski. Formę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. Po tym czasie sprawdzamy czy ciasto stężało, wbijając w nie ostrze noża.
Krok 6 - Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 7: Ciasto bez pieczenia "Charlotte" foto
Gotowe ciasto dekorujemy kakao (pamiętajmy o posypaniu ściętych biszkoptów), cukrem pudrem oraz ziarnami granatu i liściami mięty.
Doradca Smaku
Do krojenia ciasta używamy noża namoczonego w gorącej wodzie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

26.03.2018 19:36
Świetny przepis!

Maridka19

16.02.2015 11:10
Bardzo smaczne ciasto :) Ostatnio robiłam jest rewelacyjne :)

Doradca Smaku

07.02.2015 10:52
@Fazjush, przepis został już doprecyzowany pod kątem ilości dodawanych do przepisu goździków. Dla dopełnienia wiedzy na temat przepisu gorąco zachęcamy do zaznajomienia się z filmem, w którym Michel Moran pokazuje jak krok po kroku wykonać ciasto z użyciem goździków. Pozdrawiamy.

fazjush

31.01.2015 15:19
Witam, jestem bardzo zniesmaczony ponieważ przepis jest nietreściwy gdyż dodałem do ciasta całą paczkę goździków i nie wiem co teraz będzie, chłodzi się w lodówce. W przepisie nie jest napisana ilość może trzeba.zmienić nazwę: sernik Goździkowej.

misia53

28.01.2015 22:16
Smaczne jest na pewno, ale jak bedę je robić to od spodu przytnę trochę biszkopty

Wiktoria29

28.01.2015 20:30
musi być bardzo smaczne

caralajna

28.01.2015 20:29
smakowałoby mi :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat