Przepis i sposób przygotowania na: Kostka budyniowa
Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy cukier i dokładnie ubijamy,dodajemy po 1 żółtku ciągle ubijając,dosypujemy przesiane mąki i dokładnie mieszamy łyżką drewnianą.Wylewamy na natłuszczoną formę,wyrównujemy i pieczemy w 170°C do efektu suchego patyczka.
Gotowy biszkopt odstawiamy do wystygnięcia a następnie przekrawamy w poprzek na 2.
Przygotowujemy masę budyniową: budyń mieszamy z połową mleka i cukrem,pozostałe mleko gotujemy i wlewamy na nie przygotowany budyń.Gotujemy 2 min. regularnie mieszając.
Po zdjęciu z ognia dodajemy suchą galaretkę i dokładnie mieszamy.
Masło dokładnie ucieramy na puszysto i dodajemy po odrobinie wystudzonego budyniu ciągle ucierając.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem.Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku i miksujemy z kremówką.
Przekładamy ciasto:
Na dnie blaszki układamy 1 blat biszkoptu,smarujemy połową masy budyniowej,układamy biszkopty,na nie układamy 1/3 bitej śmietany,herbatniki,masę budyniową,herbatniki,1/3 kremówki ,biszkopt i znów kremówka.
Całość posypujemy kakaem.
Chłodzimy w lodówce około 2 godzin.