Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z gęsi z żurawiną i purée ziemniaczanym

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gęś piersi 2 sztuki
majeranek 3 szczypty
sól 3 szczypty
żurawina 200 g
cukier 50 g
ziemniaki 8 szt
woda 2 l
śmietana 30% 50 g
masło 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z gęsi z żurawiną i purée ziemniaczanym

Kroki postępowania

1
Piersi z gęsi myjemy chłodną wodą i suszymy. Nacieramy solą i majerankiem. Najlepiej ten etap wykonać wieczorem dzień przed pieczeniem.
Krok 1 - Pierś z gęsi z żurawiną i purée ziemniaczanym foto
2
Umytą żurawinę smażymy na odrobinie wody. Gotujemy na lekkim ogniu mieszając od czasu do czasu przez 10 minut.
Krok 2 - Pierś z gęsi z żurawiną i purée ziemniaczanym foto
3
Kiedy żurawiny zrobi się gęsta dodajemy cukier i mieszamy gotując jeszcze przez 2 minuty.
Krok 3 - Pierś z gęsi z żurawiną i purée ziemniaczanym foto
4
Gotujemy ziemniaki w lekko osolonej wodzie do miękkości. Piersi z gęsi wstawiamy na 2.5 do 3 godzin do piekarnika 180 C (termoobieg). Podlewamy piersi wytopionym tłuszczem co 30 minut. Kwadrans przed zakończeniem pieczenia ściągamy pokrywę brytfanny aby skórka się odpowiednio przypiekła.
Krok 4 - Pierś z gęsi z żurawiną i purée ziemniaczanym foto
5
Odcedzamy ziemniaki, dodajemy masło oraz śmietanę i mieszamy uzyskując gładkie puree.
Krok 5 - Pierś z gęsi z żurawiną i purée ziemniaczanym foto
6
Wykładamy puree, obok piersi wraz z żurawiną. Piersi polewamy wytopionym tłuszczem.
Krok 6 - Pierś z gęsi z żurawiną i purée ziemniaczanym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 27.03.2017 08:46
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak