Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb "samo ziarno"

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki owsiane 150 g
płatki jaglane 50 g
pestki dyni 100 g
słonecznik łuskany 70 g
siemię lniane 70 g
orzechy włoskie 20 g
migdały 15 g
płatki migdałowe 15 g
sezam 10 g
siemię lniane (mielone) 2 łyżki
wrzątek 6 łyżek
sól 1 łyżeczka
miód płynny 1 łyżeczka
woda ciepła 1 i 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb "samo ziarno"

Mielone siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Płatki owsiane i jaglane umieszczamy w misce, dodajemy pestki dyni, słonecznik, suche siemię lniane, migdały w płatkach i sezam. Orzechy włoskie i migdały siekamy, dodajemy do reszty.

Do suchych składników dodajemy siemię lniane z wodą, sól, miód i wodę, dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy chlebowej wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy mocno, aby nie było w środku powietrza i odstawiamy na 1 godzinę. Pieczemy w 180°C przez godzinę.

Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AZgotuj 21.11.2016 17:19
zrobię :)
benka 21.11.2016 16:39
muszę wypróbować
asiatok 21.11.2016 12:23
Samo zdrowie!
Aleksandra/Olcia 21.11.2016 11:14
też kiedyś taki piekłam,idealny z samym masełkiem
Mniam 21.11.2016 11:03
Samo zdrowie! Smaczny i bardzo wartościowy chlebek :)
Habibi 21.11.2016 10:32
Piekłam podobny chlebek pod nazwą ''chleb zmieniający życie'' :)
Madzai 21.11.2016 09:39
samo zdrowie :)
Wacław 21.11.2016 09:27
ciekawy przepis
Stenka 21.11.2016 08:30
Uwielbiam taki
Renata9 21.11.2016 07:20
Uwielbiam takie pyszne chlebki :-)
Babeczka35 21.11.2016 05:39
Wspaniały chleb.
jagoda5913 21.11.2016 00:38
fajny muszę wypróbować
Renataj 20.11.2016 22:57
Apetyczny chlebek, taki ziarnisty:)
Wafelek2601 20.11.2016 22:05
Świetny chlebuś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak