Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka jaglana z oscypkiem i pomidorami suszonymi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jaglana szklanka
kostka rosołowa 1/2 sztuki
kiełbasa drobiowa 200 g
pomidory suszone Smak 10 sztuk
oscypek 3 sztuki
cebula 1 sztuka
jajko 5 sztuk
natka pietruszki
mozarella 1s sztuka
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
olej do smażenia

Porada

Jeżeli posiadamy teflonową formę do tarty to jej nie trzeba wcześniej smarować masłem. Natomiast inne należałoby wysmarować, aby zapiekanka nie przywarła do spodu.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka jaglana z oscypkiem i pomidorami suszonymi

Kaszę jaglaną gotujemy razem z kostką rosołową w 2,5 szklanki wody do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Cebule obieramy i drobno kroimy. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i smażymy do jej zeszklenia. Do cebuli wrzucamy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy ok. 5 min. Do miski wrzucamy jajka, dodajemy sól, pieprz oraz zioła i rozbełtujemy je. Do rozbełtanych jajek dodajemy ostudzoną kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy, aby kasza nie była posklejana w grudki. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pokrojone w kostkę oscypki i pomidory suszone oraz wystudzoną kiełbasę z cebulką. Wszystko mieszamy i gotową masę wykładamy na formę do tarty. Ser mozzarella
odsączamy z wody, kroimy w plasterki i układamy na wierzchu zapiekanki. Posypujemy ziołami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min. Podajemy na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 10.11.2016 13:22
ciekawa zapiekanka :)
bietka 10.11.2016 08:33
smaczna zapiekanka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak