Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka na patyczkach
czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
Masło z cukrem ucieramy na puszysto i dodajemy jajka ( lekko roztrzepane ) i roztopioną czekoladę.
Przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.
Wylewamy ciasto na blaszkę,wyrównujemy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30 min ( ciasto ma być sprężyste w dotyku)
Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia a następnie chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę.
Dobrze schłodzone ciasto kroimy w prostokąty a następnie nasuwamy każdy kawałek na patyczek do lodów i zdobimy dowolnie roztopioną czekoladą ( możemy całe zanurzać w czekoladzie,lub tylko lekko polewać)