Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb razowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka razowa typ 2000 0,5 kg
miód 1 łyżeczka
sól 1,5 łyżeczki
drożdże świeże 40 g
woda letnia 350 ml
oliwa 1 łyżka
cukier 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb razowy

Kroki postępowania

1
Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem aby drożdże "ruszyły". Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut aż cukier się rozpuści.
Krok 1 - Chleb razowy foto
2
Dolewamy odrobinę wody oraz sypiemy 2-3 łyżki mąki Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Chleb razowy foto
3
Dodajemy sól, oliwę, miód oraz resztę mąki. Całość mieszamy aż zrobi się lepka masa.
Krok 3 - Chleb razowy foto
4
Całą masę mieszamy przez około 5 minut. Odstawiamy na 100 minut w ciepłym miejscu. Smarujemy masłem blachę od chleba lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy naszą masę i odstawiamy na 15 minut.
Krok 4 - Chleb razowy foto
5
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (termoobieg). Wkładamy chleb w formie do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut.
Krok 5 - Chleb razowy foto
6
Wyciągamy chleb z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Krok 6 - Chleb razowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 01.11.2016 15:47
super chleb
agnieszka214 01.11.2016 13:28
Domowy chlebek i zdrowy
Patrycja33 01.11.2016 10:05
pyszny domowy chlebek:-)
Futka 01.11.2016 08:21
Pyszny domowy chlebek :)
Motorek 01.11.2016 08:03
najlepszy domowy
Habibi 01.11.2016 07:37
Nie ma chyba nic przyjemniejszego niż zapach świeżo upieczonego chleba :)
norweska20 31.10.2016 23:57
domowy chlebek najlepszy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak