Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa brokułowo-czosnkowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Wywar: z wędzonego kurczaka 1,5 litra
ziemniaki 1/2 kg
marchewka średnia
seler korzeniowy kawałek
por (biała część) kawałek
różyczki brokuła 300 g
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
przyprawa uniwersalna do smaku
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
czosnek duża główka

Porada

Zupa jest aromatyczna i bardzo rozgrzewająca. Można ją zabielić mlekiem, śmietaną lub naturalnym jogurtem.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa brokułowo-czosnkowa

Z kawałków wędzonego kurczaka przygotować esencjonalny wywar z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Odcedzić.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do wywaru i całość lekko osolić. Gotować na średnim płomieniu dodając w międzyczasie same różyczki brokuła odcięte od łodygi.
Obrać marchewkę i seler, drobno pokroić razem z porem i dodać do zupy - doprawić przyprawą warzywną.
Ugotować warzywa do miękkości.
Pod koniec dodać pokrojone mięso z wywaru oraz wyciśnięty czosnek.
Zupę w razie konieczności uzupełnić przegotowaną gorącą wodą i doprawić sporą ilością pieprzu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 27.10.2016 08:51
fajna zupka
Wafelek2601 26.10.2016 22:39
Pyszna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak