Przepis i sposób przygotowania na: Pesto Afrodisiaco
PRZYGOTOWANIE:
Orzeszki piniowe prażymy na patelni, aż zaczną uwalniać swój piękny aromat, a następnie studzimy. Cheddar (najlepiej twardszy, dłużej dojrzewający) ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Do rozdrabniacza dodajemy czosnek*, umyte i osuszone zioła, część oliwy z oliwek i miksujemy przez chwilę dla delikatnego rozdrobnienia. Następnie dodajemy starty Cheddar, uprażone piniole, kilka kropel syropu z agawy, szczyptę chili oraz dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek. Wszystko ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia składników i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem**.
Makaron penne gotujemy al dente, odcedzamy, mieszamy z pesto i gotowe!
* Pamiętajmy, aby wybierać polski czosnek. Ten chiński popsuje nam smak całego pesto.
** Nie żałujmy pieprzu. Sypnijmy go od serca ;) Pieprz świetnie podkreśli smak całości.
Życzę smacznego! :)