Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pesto Afrodisiaco

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bazylia świeża 1 drzewko
rukola 1 garść
lubczyk świeży 1 mały pęczek
orzeszki piniowe 50 g
ser cheddar 50 g
oliwa około 0,5 szklanki
czosnek 2 ząbki
chilli 1 szczypta
Pieprz czarny Prymat w młynku
syrop z agawy kilka kropel
sól do smaku
makaron penne

Przepis i sposób przygotowania na: Pesto Afrodisiaco

Kocham pesto i to w każdej możliwej kombinacji. Dzisiejsza propozycja to połączenie mocy naturalnych afrodyzjaków - rukoli, lubczyku, bazylii, orzeszków piniowych i czosnku...Ten ostatni, choć swoim zapachem nie zachęca do miłości, to jednak składniki w nim zawarte świetnie stymulują libido i dostarczają dużej dawki serdeczniej mocy. Zapraszam na bardzo aromatyczne i wyraziste połączenie ziół, pinioli, czosnku i sera Cheddar. Danie jest zdrowe, pożywne oraz bezglutenowe, bo podane z kukurydzianym penne. Koniecznie musicie spróbować tego połączenia i poczuć wspaniałą energię Pesto Afrodisiaco :D

PRZYGOTOWANIE:

Orzeszki piniowe prażymy na patelni, aż zaczną uwalniać swój piękny aromat, a następnie studzimy. Cheddar (najlepiej twardszy, dłużej dojrzewający) ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Do rozdrabniacza dodajemy czosnek*, umyte i osuszone zioła, część oliwy z oliwek i miksujemy przez chwilę dla delikatnego rozdrobnienia. Następnie dodajemy starty Cheddar, uprażone piniole, kilka kropel syropu z agawy, szczyptę chili oraz dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek. Wszystko ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia składników i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem**.

Makaron penne gotujemy al dente, odcedzamy, mieszamy z pesto i gotowe!

* Pamiętajmy, aby wybierać polski czosnek. Ten chiński popsuje nam smak całego pesto.

** Nie żałujmy pieprzu. Sypnijmy go od serca ;) Pieprz świetnie podkreśli smak całości.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 26.10.2016 11:47
uwielbiam takie dania, pycha!
Urszula Świeca 26.10.2016 09:32
Wspaniałe.))
Patrycja33 25.10.2016 23:36
wyglada smakowicie, chetnie bym zjadla:-)
Iwusia 25.10.2016 23:18
smacznie się zapowiada
Babeczka35 25.10.2016 22:03
Ależ to musi być pyszne.
bertpvd 25.10.2016 20:47
pyszne pesto ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak