Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z kaszą jęczmienną, tuńczykie, kukurydzą, papryką i pomidorkami
Do miski przekładamy 1/2 puszki kukurydzy (odsączonej). Dodajemy odsączonego tuńczyka (rozdrobnionego uprzednio widelcem). Całość mieszamy. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki paprykowe, znów mieszamy.
Paprykę kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do reszty składników sałatki wraz z posiekanym koperkiem i zieloną pietruszką.
Następnie dodajemy partiami ugotowaną kaszę jęczmienną, mieszamy ją delikatnie z resztą składników. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek (3/4 łyżki) i całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, próbujemy (opcjonalnie doprawiamy).
Sałatkę podajemy przyozdobioną koperkiem i pietruszką.
Sałatkę można podać zarówno na ciepło, jak i zimno. Jeśli chcemy ją w wersji ciepłej dodajemy ciepłą (! nie gorącą) kaszę jęczmienną. Sałatę można przechowywać w lodówce.