Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki w sosie grzybowym
Dzisiaj zapraszam na delikatne polędwiczki w sosie grzybowym, które z pewnością rozpieszczą podniebienia wszystkich mięsożerców oraz miłośników leśnych smakołyków. Duet idealny, który przeplata delikatność, niezwykły aromat oraz smak. Polędwiczki w sosie grzybowym możemy podać z dowolnymi dodatkami: puree ziemniaczanym, pieczywem, ulubioną kaszą lub warzywami. Smacznie polecam :)
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wodę z gotowania pozostawiamy.
KROK 2. Oczyszczoną polędwicę kroimy w pasy, rozbijamy je delikatnie dłonią i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. Na oleju pozostałym ze smażenia mięsa, rumienimy pokrojoną w kostkę cebulkę.
KROK 3. Podsmażone polędwiczki przekładamy do garnka i zalewamy je 1 szklanką gorącego bulionu oraz szklanką wody z gotowania grzybów, dodajemy przyrumienioną cebulkę, tymianek, kminek, czosnek granulowany oraz pokrojone grzybki i dusimy do miękkości (około 20 - 25 minut).
KROK 4. Śmietanę mieszamy z mąką pszenną oraz ziemniaczaną, hartujemy gorącym bulionem i dodajemy do gotujących się polędwiczek. Całość ponownie zagotowujemy, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą i gotowe! :)
Życzę smacznego! :)