Przepis i sposób przygotowania na: Duszona czerwona kapusta podana z kopytkami.
Wykonanie:
1. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, następnie kapustę drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą, następnie gotujemy do miękkości, gdy będą miękkie dokładnie odcedzamy. Jabłka myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach,następnie razem z masłem dodajemy do kapusty i dusimy przez kilka minut. Na koniec dodajemy ocet jabłkowy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy, następnie mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy obie mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto na posypanej mąką stolnicy. Z ciasta formujemy wałek, lekko spłaszczamy i kroimy nożem kilkucentymetrowe kluski, następnie tępą stroną noża możemy zrobić wzorek. Kluski gotujemy partiami w osolonej wodzie z olejem, około 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnie. Należy bardzo uważać, żeby się nie rozgotowały. Następnie kluski wyjmujemy łyżką cedzakową.
3. Na talerze nakładamy porcje kapusty i klusek. Podajemy.
4. Smacznego.