Doradca Smaku logoandPrymat logo
ŚWIĘTA tuż, tuż! Zobacz porady kulinarne. SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z gulaszem

5.0
(44)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Placki ziemniaczane - proste danie, ale dające wiele możliwości podania. Sekretem dobrych placków ziemniaczanych jest odpowiednia odmiana ziemniaków. Są zwolennicy placków grubszych i puszystych, a także cienkich i chrupiących. Podanie ich z gulaszem to jedna z bardziej tradycyjnych wersji.

Składniki:

Na gulasz:

polędwica wołowa 500 gramów
cebula 1 sztuka
cebula czerwona 2 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
papryka zielona 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
koncentrat pomidorowy 50 gramów
bulion 1 litr
Przyprawa do potraw Kucharek 3 łyżki
olej rzepakowy do smażenia

Na placki ziemniaczane:

ziemniaki 4 sztuki
jajko 1 sztuka
mąka ziemniaczna 25 gramów
mąka pszenna 50 gramów
Przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
otręby pszenne 50 gramów
olej rzepakowy do smażenia
szczypiorek kilka łyżeczek

Porada

Ziemniaki po przecięciu i potarciu jednej połówki o drugą powinny wypuszczać wodę. Jeśli będą się kleić, oznacza to, że na placki ziemniaczane raczej się nie nadadzą, ale można je wykorzystać do zrobienia klusek śląskich.

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z gulaszem

 

 

Przepis na placki:

Przekroić ziemniaki na pół i pocierać jeden o drugi, aby wypłynęła skrobia. Następnie zetrzeć ziemniaki na małych oczkach tarki. Przez sitko odcisnąć tarte ziemniaki z nadmiaru wody. Dodać łyżkę mąki, jajko, a następnie Przyprawę do potraw Kucharek i całość wymieszać. Dodać posiekaną cebulę oraz czosnek, a na koniec otręby pszenne. Wszystko razem wymieszać i smażyć placki na rozgrzanej patelni.

Przepis na gulasz:

Mięso pokroić w kostkę 2,5-3 cm i oprószyć Przyprawą do potraw Kucharek. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę razem z czosnkiem, dodać pokrojone mięso i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 min. Zieloną i czerwoną paprykę oczyścić, pokroić w kostkę oraz wrzucić do mięsa, podlewając bulionem. Dusić. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, mieszać i ponownie dusić, aż mięso i warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu podlewać mięso bulionem.

Gulasz podawać osobno w miseczce, aby placki nie rozmiękły. Danie posypać świeżo krojonym szczypiorkiem.

Jeśli chcecie przygotować najlepsze placki ziemniaczane - koniecznie pooglądajcie poniższą poradę!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak