Ogórki rodem z Meksyku

Ogórki rodem z Meksyku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ogórek

    7,5 kg
  • sól

    12 łyżek
  • czosnek

    5 główek
  • chili Prymat

    3 opakowania
  • papryczka chili

    9 szt

Zalewa:

  • ocet

    3 szklanki
  • ocet jabłkowy

    1,5 szklanki
  • olej

    15 łyżek
  • cukier

    1,5 kg
  • woda

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ogórki rodem z Meksyku
Ogórki umyć, pokroić w słupki. Czosnek drobno posiekać. Pokrojone ogórki posypać solą, czosnkiem oraz mieloną przyprawą chilli i odstawić na około 8-10 godzina, a najlepiej na całą noc.
Krok 2 - Ogórki rodem z Meksyku
Zalewa: (przygotować po odstaniu ogórków)
Do garnka wlać octy, olej, wodę, dodać cukier i całość zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki i pozostawić całość na kolejne 8-10 godzin.
Krok 3 - Ogórki rodem z Meksyku
Po tym czasie do każdego umytego słoika wkładać ciasno ogórki, dodać kilka plasterków papryczki chilli, zalać zalewą, w której leżakowały ogórki.
Słoiki zakręcić i pasteryzować około 7-10 minut.
Linka2107
Diabelsko ostre ogóreczki ze świeżą papryczką chili, aromatycznym czosnkiem i wyczuwalną, delikatną nutą słodkości idealnie sprawdzą się jako dodatek do każdego dania mięsnego.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

4 tygodnie temu
Super przepis. Pyszne ogóreczki.;)

Agnieszka-87-25

02.10.2016 10:13
smaczne na kanapki

Ewelina1991

02.10.2016 09:58
apetyczne!!

Wafelek2601

01.10.2016 21:10
Muszą być przepyszne

gosia1988

01.10.2016 20:39
fajny przepis na ogórki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat