Doradca Smaku V: Wpadła śliwka w kompot, odc. 16

odc. 16 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Wpadła śliwka w kompot, odc. 16

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • cytryna

    2 szt
  • śliwki węgierki

    500 g
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • cukier

    100 g
  • 200

    g mąka
  • twaróg niezmielony

    200 g
  • masło

    200 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajka

    2 szt

do smaku

  • cynamon mielony

  • imbir mielony

  • goździk Prymat

  • sól morska Prymat

do dekoracji

  • cukier puder

  • świeża mięta

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Wpadła śliwka w kompot, odc. 16
Ze śliwek usuwamy pestki. Kilka możemy odłożyć do dekoracji.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Wpadła śliwka w kompot, odc. 16
Cytryny zgniatamy, turlając je, żeby wydobyć z nich więcej soku turlamy cytryny i wyciskamy z nich sok. Do soku dodajemy cały budyń śmietankowy, dokładnie mieszamy i doprawiamy odrobiną cynamonu. W moździerzu rozgniatamy goździki na puder i dodajemy niewielką ilość do soku z budyniem. Resztę pudru z goździków możemy dodać do cukru pudru, dzięki czemu powstanie cukier puder goździkowy do dekoracji dania. Dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej oraz cukier i mieszamy. Połową masy zalewamy śliwki. Śliwki przekładamy do 4 słoików i zalewamy pozostałą masą.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Wpadła śliwka w kompot, odc. 16
Przygotowujemy ciasto: łączymy mąkę z twarogiem i masłem – masło powinno być w temperaturze pokojowej. Dodajemy 1 jajko, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz jedno opakowanie cukru waniliowego. Doprawiamy całość imbirem oraz szczyptą soli morskiej. Drewnianą łyżką wyrabiamy składniki do całkowitego ich połączenia.

Krok 4 - Doradca Smaku V: Wpadła śliwka w kompot, odc. 16
Cisto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na plaster o grubości ok. 1 cm. Wycinamy z ciasta 4 kółka wielkości otworów słoików na śliwki i układamy je na śliwkach w słoikach. Jajko rozkłócimy i smarujemy nim wierzch ciasta w słoiczkach. Wierzch możemy posypać odrobiną cukru.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Wpadła śliwka w kompot, odc. 16
Słoiki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym ręcznikiem papierowym. Naczynie zalewamy gorącą wodą do połowy wysokości słoików. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Krok 6 - Doradca Smaku V: Wpadła śliwka w kompot, odc. 16
Gorące słoiki przekładamy na deski. Dekorujemy przygotowanym cukrem goździkowym, śliwkami i świeżą miętą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

w mojej kuchni

30.09.2016 12:22
takie słodkości lubię

Pobitegarybarbary

29.09.2016 11:04
Świetna propozycja, godna wypróbowania. Szczególnie teraz, kiedy to właśnie śliwki są najlepsze:)

Habibi

29.09.2016 08:36
Koniecznie do wypróbowania :)))

Ola1young

28.09.2016 20:08
pyszny przepis ze śliwkami :)

Małgorzata92

28.09.2016 18:33
Bardzo lubię :)

Konczi

28.09.2016 17:57
pycha ... nic dodać nic ująć .....:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat