Doradca Smaku V: Boczniaki w papierze ryżowym, odc. 14

odc. 14 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Boczniaki w papierze ryżowym, odc. 14

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczniaki

    200 g
  • szczypiorek pęczek

    1 szt
  • seler

    1 szt
  • papier ryżowy

    4 arkusze
  • olej sezamowo-rzepakowy

  • cebula dymka

    1 szt
  • sos sojowy

    50 ml
  • ocet jabłkowy

    3 łyżki
  • kminek mielony

    do smaku
  • kolendra cała

    do smaku
  • imbir mielony

    do smaku
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny

    do smaku
  • świeża kolendra

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Boczniaki w papierze ryżowym, odc. 14
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej sezamowo-rzepakowy, tak aby przykryć całe dno. Dodajemy ziarna kolendry i chwilę podgrzewamy, żeby wydobyć ich aromat. Boczniaki rwiemy palcami na drobne kawałki i wrzucamy na patelnię. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż odparuje z nich woda i się zrumienią. Doprawiamy imbirem oraz solą i pieprzem.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Boczniaki w papierze ryżowym, odc. 14
Obrany seler kroimy na zapałki, a następnie dodajemy na patelnię. Szczypiorek drobno siekamy i również dodajemy na patelnię. Całość doprawiamy kminkiem. Zagotowujemy wodę w garnku z sitkiem do gotowania na parze.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Boczniaki w papierze ryżowym, odc. 14
Arkusze papieru ryżowego moczymy w misce z wodą (lub namaczamy za pomocą gąbki), aż stanie się elastyczny. Kładziemy arkusze na desce i nakładamy farsz na środek. Zbieramy brzegi arkuszy do góry , zawijamy sakiewki i zawiązujemy szczypiorkiem. Szczypiorek będzie bardziej elastyczny, jeśli położymy go chwilę na parze. Sakiewki układamy na sitku nad garnkiem z gotującą się wodą i przykrywamy. Trzymamy na parze aż papier ryżowy stanie się przezroczysty.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Boczniaki w papierze ryżowym, odc. 14
Przygotowujemy sos: szalotkę i dymkę kroimy na drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy sos sojowy, ocet jabłkowy, odrobinę oleju sezamowo-rzepakowego i dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Boczniaki w papierze ryżowym, odc. 14
Dużą łyżkę moczymy w tłuszczu z przygotowywanych boczniaków i za jej pomocą przenosimy sakiewki na talerz. Wierzch sakiewek polewamy sosem. Całość posypujemy świeżą kolendrą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

evita0007

03.10.2016 13:52
Uwielbiam boczniaki,mniam :-)

Doradca Smaku

27.09.2016 15:04
cris04 cieszę się! Jeśli masz jakieś kulinarne wątpliwości, zawsze Ci chętnie podpowiem :)

Doradca Smaku

27.09.2016 15:02
Pobitegarybarbary - musisz spróbować. Pomysł rewelacyjny i smak fenomenalny :)

cris04

27.09.2016 14:59
rewelacja, wreszcie wiem jakwykorzystać papier ryżowy

Pobitegarybarbary

27.09.2016 14:16
Czego to Doradca nie wymyśli. Rewelacyjny pomysł na przystawkę.

kd045

26.09.2016 20:52
smakowity przepis ;]

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat