odc. 20 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Bigos z boczniaków, odc. 20

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z dorsza

    400 g
  • boczniaki

    250 g
  • cebule

    3
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    kilka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    kika ziaren
  • Kminek mielony Prymat

    do smaku
  • Majeranek suszony Prymat

    do smaku
  • cząber

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • olej rzepakowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Bigos z boczniaków, odc. 20 foto
Z boczniaków odcinamy twarde końcówki i wykładamy je na blachę wyłożoną pergaminem. Posypujemy dużą ilością świeżo mielonej soli morskiej oraz pieprzu kolorowego i skrapiamy olejem. Pieczemy ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do 130°C.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Bigos z boczniaków, odc. 20 foto
Cebule kroimy w cienkie paski i smażymy ją w garnku na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Po chwili podlewamy wodą i dusimy, aż cebula będzie miękka. Do duszącej się cebuli wrzucamy kilka liści laurowych oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku kminkiem oraz roztartym w dłoniach majerankiem.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Bigos z boczniaków, odc. 20 foto
Upieczone boczniaki odstawiamy do ostygnięcia, a następnie rozdrabniamy dłońmi na paski i przekładamy do cebuli. Całość podlewamy wodą i przyprawiamy do smaku cząbrem, świeżo mieloną solą i pieprzem.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Bigos z boczniaków, odc. 20 foto
Filety z dorsza dzielimy na 2 części oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy na nim dwa arkusze pergaminu i na każdym smażymy jeden kawałek ryby. Dzięki pergaminowi dorsz nie przywrze do patelni.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Bigos z boczniaków, odc. 20 foto
Usmażonego dorsza podajemy na bigosie z boczniaków. Danie możemy udekorować świeżymi ziołami np. gałązkami koperku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat