Przepis i sposób przygotowania na: Sernik dyniowy na spodzie z herbatników kakaowych
Przygotowanie:
Herbatniki wsypałam do miski i pokruszyłam za pomocą drewnianego tłuczka.
W rondelku rozpuściłam 150 gram masła. Masło wlałam do herbatników, wymieszałam i wyłożyłam nimi dno tortownicy, dociskając dokładnie. Odstawiłam do lodówki.
Galaretkę pomarańczową rozpuściłam w szklance gorącej wody.
Twaróg wymieszałam z cukrem pudrem oraz z puree z pieczonej dyni. Dodałam także cynamon.
Mleko zagęszczone niesłodzone ubiłam razem ze śmietanfixem. Do mleka dodałam masę twarogową oraz dwie łyżki ekstraktu z wanilii. Wszystko razem połączyłam. Na koniec wlałam lekko tężejącą galaretkę. Po wymieszaniu przelałam masę do tortownicy i odstawiłam do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Wierzch posypałam startą gorzką czekoladą i skórką z pomarańczy.