Doradca Smaku V: Ciasto szpinakowo-arachidowe, odc. 11

odc. 11 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Ciasto szpinakowo-arachidowe, odc. 11

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • szpinak świeży

    1 opakowanie
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier drobny

    7 łyżek stołowych
  • limonka

    1 sztuka
  • olej arachidowy

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 opakowanie
  • śmietana 30%

    1 litr
  • serek mascarpone

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    2 szklanki (razowa)
  • brzoskwinie

    2 sztuki
  • nektarynka

    2 sztuki
  • morele

    1 sztuka
  • olej do wysmarowania

  • laska wanilii

    1

Do smaku

  • gałka muszkatołowa mielona

  • cynamon

Do dekoracji

  • jeżyny

  • czerwona porzeczka

  • mięta liście

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Ciasto szpinakowo-arachidowe, odc. 11
Szpinak dokładnie myjemy i przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy 2 jajka i 4 łyżki drobnego cukru. Wanilię przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy z niej ziarna i dodajemy do szpinaku. Laskę bez ziarenek przekładamy do pozostałego cukru, dzięki czemu otrzymamy naturalny cukier waniliowy. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy ½ szklanki oleju arachidowo-rzepakowego oraz świeżo wyciśnięty sok z połowy limonki.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Ciasto szpinakowo-arachidowe, odc. 11
Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i odrobiną gałki muszkatołowej, przekładamy do masy szpinakowej i delikatnie mieszamy (zawsze suche składniki dodajemy do mokrych za pomocą ubijaczki i mieszamy do uzyskania średnio gęstej konsystencji ciasta).
Formę żaroodporną smarujemy odrobiną oleju, przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 35 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Ciasto szpinakowo-arachidowe, odc. 11
W międzyczasie kroimy na ćwiartki brzoskwinie, nektarynki i morelę (owoców nie obieramy ze skóry). Patelnię podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki miodu i gdy zaczną pojawiać się bąbelki przekładamy owoce. Owoce krótko karmelizujemy na miodzie, tak aby się nie rozpadły, w trakcie doprawiając cynamonem. Owoce zostawiamy na patelni.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Ciasto szpinakowo-arachidowe, odc. 11
Przygotowujemy krem: serek mascarpone łączymy z dobrze schłodzoną śmietaną 30%, dodajemy 3 łyżki przygotowanego wcześniej cukru waniliowego. Ubijamy mikserem do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec dodajemy skórkę startą z połowy limonki i delikatnie mieszamy.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Ciasto szpinakowo-arachidowe, odc. 11
Na brzegach wystudzonego ciasta układamy karmelizowane owoce oraz świeże jeżyny i gałązki porzeczki. Na środek nakładamy krem śmietankowy i delikatnie rozsmarowujemy. Ciasto możemy ozdobić listkiem mięty.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

21.11.2016 19:14
smaczne ciasto :)

IZABELA29

21.09.2016 12:49
Pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat