Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pieczarkowa - ekspresowa!

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 250 g
por (biała część) 3 cm
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
sól
pieprz
olej rzepakowy 3 łyżki
wrzątek 1,5 l
makaron świderki 1 szklanka
mąka 2 łyżeczki
śmietana 18 proc 0,5 szklanki
natka pietruszki

Porada

Wspaniały szybki obiad w 30 minut. Zastępując pieczarki leśnymi grzybami wyjdzie wspaniała grzybowa!

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pieczarkowa - ekspresowa!

Wodę zagotować.

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w cienkie paseczki (można zetrzeć na tarce na grubych oczkach), por pokroić w krążki, pieczarki na mniejsze kawałki.

W garnku rozgrzać olej, dodać por i włoszczyznę, podsmażyć 5 minut, następnie dodać pieczarki, smażyć kolejne 5 minut. Całość zalać wrzątkiem, przyprawić, dodać makaron, gotować pod przykryciem 10 minut.

W międzyczasie posiekać pietruszkę , oraz rozrobić mąkę w śmietanie z dodatkiem wody aby zachować płynną konsystencję.

Pod koniec gotowania wlać mieszankę z mąką, chwilkę jeszcze pogotować. Gotowe danie posypać pietruszką, ew udekorować kleksem śmietany.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 20.09.2016 11:28
musi smakowac !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak