Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto mocno kakaowe z masą kokosową
Mąkę, sól, proszek od pieczenia i kakao przesiewamy przez sitko.
Masło roztopić z cukrem, odstawić by lekko przestygło. Dodać jajka, zmiksować, następnie mleko oraz stopniowo przesiane suche składniki.
Formę 20x20 wysmarować masłem, podsypać bułką tartą, wylać ciasto, piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 20 minut.
Masa kokosowa:
1,5 szklanki mleka, mleko skondensowane, kokos gotować ok 15 minut. Następnie budyń wymieszać z 0,5 szklanki mleka dodać do masy kokosowej, gotować 2-3 minuty. Masę zdjąć z palnika, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, mieszać aż masło się rozpuści.
Odstawić do wystudzenia.
Na przestudzone ciasto kakaowe nałożyć masę, wstawić do lodówki by masa stężała.
Polewa:
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Tak przygotowaną polewę wylać na schłodzone ciasto, równomiernie rozprowadzić.
Całość udekorować wiórkami, orzechami, czymkolwiek na co mamy ochotę, chłodzić całość w lodówce minimum 2 godziny.