Przepis i sposób przygotowania na: Tort okolicznościowy
Następnie dodać olej, zmniejszyć obroty na najniższe i wsypać mąkę.
Na samym końcu dodać ocet.
Wylać na tortownicę wyłożoną pergaminem. Piec około 40 minut na złoty kolor.
Przygotować poncz. 250 ml wódki połączyć z odrobiną wody, dodać sok z 1/4 cytryny i kilka kropel ulubionego aromatu ( ja użyłam waniliowego ).
Margarynę rozetrzeć razem z masłem na puch.
W rondelku zagotować wodę. Na parze ubijać jajka razem z cukrem. Następnie ubite jajka wlewać powoli do utartego tłuszczu. Całość ucierać na puszystą masę.
Upieczony biszkopt przekroić na 3 blaty. Blat biszkoptu ułożyć na paterze, porządnie nasączyć ponczem. Wyłożyć 1/3 krem, przykryć biszkoptem i również go nasączyć, wyłożyć cienką warstwę krem i rozsmarować dżem porzeczkowy. Położyć ostatni blat biszkoptu, również go nasączyć.
Cały tort obłożyć cienko kremem i obsypywać gorzką czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach.
Wierzch tortu wykończyć rozetkami z kremu.