Doradca Smaku V: Żeberka wieprzowe podane z cebulą i serem, odc. 7

odc. 7 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Żeberka wieprzowe podane z cebulą i serem, odc. 7

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata

  • żeberka wieprzowe

    1 kg
  • ketchup

    200 ml
  • cukier trzcinowy

    2 łyżki
  • sok jabłkowy

    200 ml
  • natka pietruszki

    1

Krążki cebulowe

  • cebula cukrowa

    3 sztuki
  • ser żółty

    4 plastry (bez dziur)
  • jaja

    4
  • bułka tarta

    do panierowania
  • mąka pszenna

    do panierowania
  • olej rzepakowy

Do smaku

  • przyprawa do wieprzowiny

  • gorczyca biała cała

  • kminek mielony

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V:  Żeberka wieprzowe podane z cebulą i serem, odc. 7
Oczyszczone żeberka wstawiamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy olejem i posypujemy z każdej strony Przyprawą do wieprzowiny oraz gorczycą. Ketchup mieszamy z cukrem trzcinowym i smarujemy nim żeberka. Całość zalewamy sokiem jabłkowym (do połowy wysokości mięsa), przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na 2,5-3 godziny do piekarnika nagrzanego do 130 stopni C.
Krok 2 - Doradca Smaku V:  Żeberka wieprzowe podane z cebulą i serem, odc. 7
Ser żółty kroimy w paski grubości ok. 1 cm. Cebulę również kroimy w plastry grubości ok. 1 cm, a następnie dzielimy na pojedyncze krążki i składamy po 2 krążki, między które wkładamy paski sera żółtego. Jajka wbijamy do miski, przyprawiamy do smaku kminkiem mielonym oraz solą morską i pieprzem czarnym. Przygotowane krążki panierujemy kolejno w mące, jajkach i bułce tartej. Smażymy na złoto w garnku na głębokim oleju. Usmażone krążki przekładamy na ręcznik papierowy.
Krok 3 - Doradca Smaku V:  Żeberka wieprzowe podane z cebulą i serem, odc. 7
Żeberka podajemy z krążkami cebuli, ozdobione posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MonikaW

21.09.2016 17:32
aż ślinka cieknie, bardzo lubię oglądać program i Pana Andrzeja

Doradca Smaku

15.09.2016 15:18
w mojej kuchni - oczywiście! Nie może być inaczej :)

Doradca Smaku

15.09.2016 15:18
kasia.s jeszcze lepiej smakuje! Zapraszam codziennie od poniedziałku do czwartku na odcinki Doradcy Smaku - cały sezon jest bardzo pyszny! :)

Misia93

14.09.2016 16:24
Mniam:D Mam do was pytanie. Mam od pewnego czasu drzewko Liść Laurowy. Wiedzie jaki jest najlepszy sposób aby liście wysuszyć i jak najlepiej przechowywać.:D

kasia.s

14.09.2016 15:32
Oglądałam :) Apetycznie się prezentują :)

w mojej kuchni

13.09.2016 22:43
dobre jedzonko z dobrym przepisem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat