Przepis dnia V: Żeberka wieprzowe w przyprawach korzennych, odc. 27

Przepis dnia V: Żeberka wieprzowe w przyprawach korzennych, odc. 27

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    1/2 kg
  • czosnek

    kilka ząbków
  • chrzan tarty

  • ziemniaki ugotowane

    300 g
  • cynamon mielony

  • imbir mielony

  • marynata klasyczna Prymat

  • czosnek granulowany

  • sól morska

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • ogórki kwaszone

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Żeberka wieprzowe w przyprawach korzennych, odc. 27 foto
Przygotuj składniki.
Krok 2 - Przepis dnia V: Żeberka wieprzowe w przyprawach korzennych, odc. 27 foto
Do miski wsypujemy marynatę do mięs oraz przyprawy.
Krok 3 - Przepis dnia V: Żeberka wieprzowe w przyprawach korzennych, odc. 27 foto
Dodajemy trochę oleju, mieszamy, dodajemy do smaku sól i pieprz. Obtaczamy żeberka w marynacie, zgniatamy świeży czosnek i również dodajemy do marynaty. Odstawiamy mięso na kilka godzin do lodówki.
Krok 4 - Przepis dnia V: Żeberka wieprzowe w przyprawach korzennych, odc. 27 foto
Po wyjęciu z lodówki zawijamy mięso w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 1 godzinę.
Kroimy ziemniaki na połówki.
Krok 5 - Przepis dnia V: Żeberka wieprzowe w przyprawach korzennych, odc. 27 foto
Po wyjęciu żeberek z piekarnika, rozpakowujemy je z folii, układamy w naczyniu żaroodpornym, dokładamy pokrojone ziemniaki i wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
Krok 6 - Przepis dnia V: Żeberka wieprzowe w przyprawach korzennych, odc. 27 foto
Podajemy z chrzanem i ogórkami kwaszonymi.
Doradca Smaku
Mięso zawijamy w folię błyszczącą stroną do środka. Dzięki temu ani aromat, ani soki nie uciekną nam na zewnątrz.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat