Przepis dnia IV, odc. 38: Karkówka z fuczkami

Przepis dnia IV, odc. 38: Karkówka z fuczkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    2 kotlety
  • olej rzepakowy

  • mąka

    150 g
  • mleko

    200 ml
  • jajko

    1 szt.
  • Kapusta kwaszona z marchewką

    3 łyżki
  • masło klarowane

  • kminek cały

  • przyprawa do bigosu

  • pieprz czarny mielony

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 38: Karkówka z fuczkami foto
Szykujemy marynatę do karkówki składającą się z przyprawy do karkówki oraz 1 łyżki oleju, w której następnie marynujemy mięso minimum przez ok 30 minut w lodówce (najlepiej jednak, gdy będziemy marynować ok 3 godzin).
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 38: Karkówka z fuczkami foto
Przygotowujemy ciasto na fuczki: do miski dodajemy 1 jajko, mleko, sól morską, mąkę i mieszamy. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 38: Karkówka z fuczkami foto
Do osobnej miski wkładamy 3 łyżki odsączonej kapusty, lekko ją kroimy, dodajemy do niej przyprawę do bigosu i przekładamy kapustę do ciasta naleśnikowego. Na patelni kładziemy łyżkę masła klarowanego i smażymy z ciasta placki o wielkości ok 8 cm przez około 2-3 minut z każdej strony.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 38: Karkówka z fuczkami foto
Wyjmujemy z lodówki zamarynowaną karkówkę i smażymy ją na maśle klarowanym 4-5 minut z każdej strony.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 38: Karkówka z fuczkami foto
W sosie pozostałym po smażeniu karkówki prażymy całe ziarna kminku Serwujemy karkówkę na fuczkach, polewamy mięso sosem z patelni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

endzi

15.02.2016 09:32
Bardzo fajny przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat