Doradca Smaku V: Sznycle jak wiedeńskie z chrupiącą sałatką, odc. 10

odc. 10 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Sznycle jak wiedeńskie z chrupiącą sałatką, odc. 10

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Danie główne

  • ziemniaki gotowane w mundurkach

    500 g (małe)
  • kalarepka młoda

    1
  • rzodkiewka

    1 pęczek
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    1 sztuka
  • roszponka

    200 g
  • jogurt naturalny

    150 ml (gęsty)
  • Musztarda francuska Prymat

    2 łyżeczki
  • polędwica wieprzowa

    2
  • jajka przepiórcze

    8 sztuk
  • jajko

    3 sztuki
  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • mąka pszenna

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • masło do smażenia

  • koperek

    1 pęczek
  • olej rzepakowy

    1 l

Do smaku

  • Natka pietruszki suszona Prymat

  • estragon

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku V: Sznycle jak wiedeńskie z chrupiącą sałatką, odc. 10

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Sznycle jak wiedeńskie z chrupiącą sałatką, odc. 10 foto
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, kroimy na połówki, wrzucamy do miski. Obraną kalarepkę kroimy w cienkie paski, a rzodkiewkę w plastry. Cebulę dymkę (białą część) kroimy w drobną kostkę. Roszponkę myjemy i usuwamy z niej twarde korzonki. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski z ziemniakami.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Sznycle jak wiedeńskie z chrupiącą sałatką, odc. 10 foto
Przygotowujemy sos: do miski przekładamy jogurt, dodajemy odrobinę oleju, 2 łyżeczki musztardy francuskiej i delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku kolorowym pieprzem, solą morską i estragonem. Na koniec dodajemy kilka posiekanych gałązek świeżego kopru. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę ziemniaczaną.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Sznycle jak wiedeńskie z chrupiącą sałatką, odc. 10 foto
Oczyszczoną polędwiczkę kroimy pod lekkim skosem na 4 grubsze kawałki. Kawałki zawijamy w folię do żywności i rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Odkładamy na bok mięso w folii. Mąkę i bułkę tartą przesypujemy do osobnych talerzy. W trzecim talerzu łączymy 3 jajka ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem, suszoną natką pietruszki i mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Sznycle jak wiedeńskie z chrupiącą sałatką, odc. 10 foto
Na patelnię wlewamy dużą ilość oleju (tak, aby wypełnił całą patelnię – około 1 litr) i dobrze go rozgrzewamy. Każdy płat polędwicy obtaczamy w mące, następnie w jajku ze śmietaną, po czym w bułce tartej i znowu w jajku ze śmietaną i bułce. Smażymy sznycle na oleju do zrumienienia z obu stron. Po usmażeniu odsączamy z nadmiary tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Sznycle jak wiedeńskie z chrupiącą sałatką, odc. 10 foto
Na małej patelni rozgrzewamy odrobinę masła i smażymy sadzone jajka przepiórcze (wybijając uważamy, aby nie zniszczyć struktury żółtka). Sznycle podajemy na sałatce ziemniaczanej. Na każdym kładziemy jajko sadzone i dekorujemy świeżym koprem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

[email protected] 18.01.2017 20:47
w niedziele zrobie
bietka 21.11.2016 19:16
smaczne jedzonko :)
Babeczka35 20.09.2016 06:57
Pyszne danie:)
MonikaW 19.09.2016 21:48
oglądałam i danie powtórzę zwłaszcza sos do sałatki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat