odc. 38 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Domowa pizza z białą kiełbasą, odc. 38

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    300 g
  • woda

    150 ml
  • drożdże

    5 g
  • sól morska

    1 szczypta

Dodatki do pizzy

  • kiełbasa biała

    1 szt.
  • Schab wieprzowy

    100 g (pieczony)
  • rodzynki

    20 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • ocet winny

    1 łyżka
  • czerwona cebula

    1 szt.
  • papryczka pepperoni czerwona

    1 szt.
  • ser żółty

    50 g (dojrzewający)
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • oliwki czarne

  • oregano

  • kminek mielony

  • pieprz czarny grubo mielony

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Domowa pizza z białą kiełbasą, odc. 38 foto
Do miski wlewamy wodę w temperaturze pokojowej i dodajemy pokruszone drożdże. Mąkę dodajemy stopniowo, cały czas mieszając. Przed dodaniem ostatniej porcji mąki dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy. Ciasto zwijamy w kulę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Czosnek kroimy w plasterki. Podsmażamy go na maśle klarowanym, a następnie dodajemy rodzynki. Doprawiamy do smaku pieprzem czarnym grubo mielonym i dodajemy ocet winny. Gdy ocet delikatnie odparuje doprawiamy solą i mieszamy.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Domowa pizza z białą kiełbasą, odc. 38 foto
Deskę posypujemy mąką i wykładamy na nią ciasto. Rozgniatamy rękami na płaski okrągły placek. Smarujemy delikatnie 1 łyżką oleju, żeby ciasto nie przyjęło wody z dodatków. Na ciasto wykładamy sos z patelni i posypujemy oregano. Cebulę kroimy w plastry i rozdzielamy na krążki. Na pizzy układamy kolejno: krążki cebuli, schab porwany na kawałki oraz cząstki białej kiełbasy bez osłonki. Całość posypujemy kminkiem mielonym. Na końcu układamy paprykę papryczkę pepperoni pokrojoną w plasterki i posypujemy startym żółtym serem. Wierzch delikatnie skrapiamy łyżką oleju.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Domowa pizza z białą kiełbasą, odc. 38 foto
Pieczemy na kamieniu do pizzy w piekarniku z opcją termoobieg przez 5 minut w 310°C lub bez kamienia przez 9 minut w 250°C również z opcją termoobieg.
Na upieczoną pizzę wykładamy czarne oliwki. Możemy udekorować ją listkami natki pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 01.06.2017 18:39
znakomita pizza :-)
ilka01 09.05.2017 16:38
super propozycja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat