Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka pszenna
300 g -
woda
150 ml -
drożdże
5 g -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta
Dodatki do pizzy
-
kiełbasa biała
1 szt. -
schab wieprzowy
100 g (pieczony) -
rodzynki
20 g -
czosnek
2 ząbki -
ocet winny
1 łyżka -
cebula czerwona
1 szt. -
papryczka pepperoni czerwona
1 szt. -
ser żółty
50 g (dojrzewający) -
masło klarowane
1 łyżka -
olej rzepakowy
2 łyżki -
oliwki czarne
-
oregano
-
Kminek mielony Prymat
-
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku VI: Domowa pizza z białą kiełbasą, odc. 38
Kroki postępowania

Czosnek kroimy w plasterki. Podsmażamy go na maśle klarowanym, a następnie dodajemy rodzynki. Doprawiamy do smaku pieprzem czarnym grubo mielonym i dodajemy ocet winny. Gdy ocet delikatnie odparuje doprawiamy solą i mieszamy.


Na upieczoną pizzę wykładamy czarne oliwki. Możemy udekorować ją listkami natki pietruszki.
Komentarze (2)