Doradca Smaku VI: Domowa pizza z białą kiełbasą, odc. 38

odc. 38 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Domowa pizza z białą kiełbasą, odc. 38

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    300 g
  • woda

    150 ml
  • drożdże

    5 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta

Dodatki do pizzy

  • kiełbasa biała

    1 szt.
  • schab wieprzowy

    100 g (pieczony)
  • rodzynki

    20 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • ocet winny

    1 łyżka
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • papryczka pepperoni czerwona

    1 szt.
  • ser żółty

    50 g (dojrzewający)
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • oliwki czarne

  • oregano

  • Kminek mielony Prymat

  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku VI: Domowa pizza z białą kiełbasą, odc. 38

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Domowa pizza z białą kiełbasą, odc. 38 foto
Do miski wlewamy wodę w temperaturze pokojowej i dodajemy pokruszone drożdże. Mąkę dodajemy stopniowo, cały czas mieszając. Przed dodaniem ostatniej porcji mąki dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy. Ciasto zwijamy w kulę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Czosnek kroimy w plasterki. Podsmażamy go na maśle klarowanym, a następnie dodajemy rodzynki. Doprawiamy do smaku pieprzem czarnym grubo mielonym i dodajemy ocet winny. Gdy ocet delikatnie odparuje doprawiamy solą i mieszamy.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Domowa pizza z białą kiełbasą, odc. 38 foto
Deskę posypujemy mąką i wykładamy na nią ciasto. Rozgniatamy rękami na płaski okrągły placek. Smarujemy delikatnie 1 łyżką oleju, żeby ciasto nie przyjęło wody z dodatków. Na ciasto wykładamy sos z patelni i posypujemy oregano. Cebulę kroimy w plastry i rozdzielamy na krążki. Na pizzy układamy kolejno: krążki cebuli, schab porwany na kawałki oraz cząstki białej kiełbasy bez osłonki. Całość posypujemy kminkiem mielonym. Na końcu układamy paprykę papryczkę pepperoni pokrojoną w plasterki i posypujemy startym żółtym serem. Wierzch delikatnie skrapiamy łyżką oleju.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Domowa pizza z białą kiełbasą, odc. 38 foto
Pieczemy na kamieniu do pizzy w piekarniku z opcją termoobieg przez 5 minut w 310°C lub bez kamienia przez 9 minut w 250°C również z opcją termoobieg.
Na upieczoną pizzę wykładamy czarne oliwki. Możemy udekorować ją listkami natki pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Wacław 01.06.2017 18:39
znakomita pizza :-)
ilka01 09.05.2017 16:38
super propozycja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat