Ciasto czekoladowe z masą cytrynową

Ciasto czekoladowe z masą cytrynową

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt

  • mleko 3,2%

    1 szklank
  • czekolada gorzka

    1 tabliczka
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • kakao

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • jajka

    2 szt.
  • cukier

    1,5 szklanki
  • olej

    0,5 szklanki
  • smietana 18%

    1 szklanka

masa cytrynowa

  • budyń śmietankowy

    2 szt.
  • masło

    25 dag
  • cukier

    3/4 szklanki
  • żółtka

    3 szt.
  • sok z cytryny

    3 szt.
  • mąka pszenna

    1,5 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    1 szt.

masa śmietanowa

  • śmietana kremówka

    0,5 litra
  • żelatyna

    3 łyżeczki
  • cukier puder

    3 łyżki

ponadto

  • polewa czekoladowa

  • galaretka cytrynowa

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Mleko podgrzewamy w garnku dodając do niego połamaną czekoladę. Czekamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy mikserem, pod koniec ubijania dodając cukier. Wlewamy śmietanę, olej i dalej miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i sypkie składniki. Miksujemy do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Z cytryn wyciskamy sok. Uzupełniamy wodą tak, żeby uzyskać 2,5 szklanki płynu. Zagotowujemy w garnku z cukrami. w 1/2 szklanki wody roztrzepujemy budyń, żółtka, mąki. Łączymy z wodą cytrynową i gotujemy budyń. Biszkopt przekrawamy na dwie części. Przestudzony budyń łączymy z tłuszczem. Smarujemy biszkopt. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki cukru pudru. Dodajemy żelatynę. Wykładamy na ciasto. przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Posypujemy galaretką.
Pobitegarybarbary
Wymiary blaszki 38x25

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewa Wojtaszko

20.09.2016 12:26
fajne ciacho na niedziele

ben-ka

19.09.2016 17:08
Wygląda apetycznie.

sezamek

13.09.2016 12:36
smaczne ciasto

Krystyna32

13.09.2016 09:40
pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat