Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa z ziemniakami na żeberkach

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żeberek mięsnych wieprzowych 500 g
wody 2,5 l
dużych ogórków kiszonych 5 szt
ziemniaków 4-5 szt
duża marchewka 1 szt
pietruszka lub kawałek selera
cebula 1 szt
masło
ząbek czosnku
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziarna ziela angielskiego 3 szt
sól do smaku
pieprz
śmietany 18% 150 ml
posiekany koperek

Porada

Jeśli chcemy aby zupa była bardziej kwaśna wlewamy trochę soku z ogórków.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa z ziemniakami na żeberkach

Do 2,5 litrów wrzącej wody dodać podzielone na porcje żeberka.Lekko
posolić,popieprzyć,dodać listek laurowy,ziele angielskie i gotować na
małym ogniu około 25 minut.Warzywa oczyścić, ogórki,marchewkę i
pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ziemniaki pokroić w
kostkę.Cebulę pokroić w piórka i zarumienić na maśle.Wszystkie
warzywa oprócz ziemniaków wrzucić do mięsa i gotować do miękkości
składników.Dodać wyciśnięty czosnek. 20 minut przed końcem
gotowania wrzucić ziemniaki.Na koniec do zupy dodać śmietanę oraz
posiekany koperek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kardamonovy 27.02.2017 14:16
Piękna klasyka :)
pestka 02.02.2017 08:49
bardzo lubię taką zupę
paniusiaewa 01.02.2017 18:06
Dzisiaj robiłam. Moje stałe meni.
Marta Ryżek-Kalkowska 28.01.2017 17:04
chodzi za mną już od kilku dni :)
Jagódka77 23.12.2016 20:07
dobra zupa
Diana Rusiłowicz 29.11.2016 00:08
Przepyszna propozycja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak