Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z dynią w mleku kokosowym
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyłam, pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do miski. Dodałam sól, pieprz, ząbek czosnku przecisnięty przez praskę, kurkumę, słodką paprykę czerwoną, trochę chilli, imbir mielony, oliwę. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki na co najmniej godzinę.
Dynię obrałam, usunęłam pestki i pokroiłam w kostkę.
W głębokiej patelni na rozgrzanym oleju obsmażyłam kurczaka. W drugim garnku na oleju smażyłam dynię.
Następnie obsmażoną dynię przerzuciłam do patelni z kurczakiem, wlałam mleko kokosowe, doprawiłam do smaku solą, dodałam łyżeczkę cukru i cynamon i gotowałam jeszcze aż do miękkosci dyni.
Przed końce wrzuciłam rodzynki oraz dodałam 1 łyżkę soku z cytryny.
Podawałam z czerwonym ryżem.