Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z galaretką
Wyciągnęłam stolnice, wysypałam 4/5 mąki ( resztę mąki wykorzystujemy do posypania stolnicy podczas wałkowania ciasta), cukier , cukier waniliowy i wymieszałam tzw " suche składniki" . Gdy to zrobimy , dodałam masło pokrojone w małe kawałki, jaja i śmietanę. Całość ugniatałam dotąd , aż powstało ciasto. Włożyłam je do lodówki na ok. 1 godzinę. Przygotowałam kolorową galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Przygotowałam foremki na babeczki. Ja mam metalowe .
Foremki posmarował olejem i wysypałam bułką tartą aby podczas pieczenia ciasto nie przywarło i można było bez trudu je wyjąć.Nastawiłam piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wyjęłam cisto z lodówki, stolnice posypałam mąką i rozwałkowałam ciasto na grubość ok 0,5 milimetra. Powykrawałam kółka szklanką - większą od foremek - i wylepiłam nim foremki. Piekłam w nagrzanym piekarniku ok 20 - 25 minut .Śmietankę wlałam do wysokiej miski i ubiłam. Jeżeli nie macie takowej możecie rozlać śmietanę do dwóch mniejszych misek i ubić osobno. Gdy śmietana była już prawie ubita dosypałam cukier puder i śmietanfixy. Jeżeli ubijacie w dwóch miskach musicie pamiętać o wsypaniu do każdej z nich po jednej torebce śmietanfixu i 1,5 łyżce cukru pudru. Ostudzone babeczki napełniłam masą śmietanową za pomocą szprycy i udekorowałam galaretką i kolorowymi cukierkami.