Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pluszki – bułeczki z chaty

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

drożdże świeże 100 g
mleko 3,2% 1 szklanka
mąka pszenna 2 łyżki
cukier 3 łyżki

ciasto właściwe

mąka pszenna 1 kg
olej rzepakowy
mleko 3,2%
cukier 1/2 szklanki
żółtko jajek 3
jajko 2
cynamon
cukier
białko

Przepis i sposób przygotowania na: Pluszki – bułeczki z chaty

Mleko podgrzać do temperatury pokojowej, następnie pokruszyć drożdże i dodać pozostałe składniki. Wszystkie składniki rozetrzeć na gładko, rozczyn odstawić na 15-20 minut, aż podwoi swoją objętość.

Mąkę przesiać, dodać żółtka, jajka, rozczyn i cukier, zagnieść ciasto. Ciepłe mleko i olej dodać w ilości do uzyskania konsystencji lepkiego ciasta. Wyrabiać parę minut, aż ciasto będzie gładkie bez grudek. Następnie ciasto drożdżowe odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania pod przykryciem na godzinę. Stolnicę podsypać mąką i przełożyć połowę ciasta. Ciasto delikatnie oprószyć mąką i rozwałkować na grubość 5 mm. Następnie radełkiem wykrawać kawałki w kształt kwadratów. Cukier i cukier wanilinowy wymieszać z cynamonem. Każdy kawałek ciasta posmarować białkiem za pomocą pędzelka, posypać mieszanką cukru z cynamonem. Kwadrat zwinąć i uformować pluszki w kształt serca. Formę posmarować masłem lub smalcem, oprószyć mąką. Bułeczki układać na blasze lub formie. Pluszki piec w nagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 180 °C na rumiany kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 05.09.2016 15:04
Apetyczne bułeczki
Ewa Wojtaszko 05.09.2016 13:39
świetne bułeczki
Iwusia 04.09.2016 23:37
super bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak