Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczone bataty

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

batat 4 szt
cebula czerwona 1 szt
oliwa
papryka czerwona 1/2 szt
czosnek 1 ząbek
boczek wędzony 10 plastrów
jogurt grecki 3 łyżki
majonez 1 łyżka
sól do smaku
pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Porada

Podawać gorące - bo takie najlepsze :). Idealne jako przekąska lub na obiad/kolację.

Przepis i sposób przygotowania na: pieczone bataty

Plastry batata ułożyć na blaszce, posmarować oliwą z oliwek, posypać solą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut.
W tym czasie przygotować farsz, na odrobinie oliwy podsmażyć cebulę, po 5 minutach dodać paprykę, na koniec boczek i czosnek, podsmażać ok 10 minut cały czas mieszając, doprawić ziołami.
W miseczce wymieszać jogurt, majonez, sól i pieprz.
Upieczone bataty posmarować każdy osobno jogurtowo-majonezowym sosem, nałożyć farsz z papryki i boczku i zapiekać jeszcze 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 03.09.2016 21:01
ciekawa propozycja
Edith85 03.09.2016 17:40
Fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak